De opening vandaag in het Brabants Dagblad laat niets aan onduidelijkheid te wensen over. Voor Brabant hoeft het echt niet meer. En terecht. De zeer agressieve manier om door middel van schaliegaswinning Nederland te voorzien van een nieuwe energiebron, is onacceptabel.
Geen duidelijkheid over neveneffecten
Zolang de neveneffecten op termijn niet volkomen duidelijk zijn moet je niet spelen met dit goedje. Omdat schaliegas alleen gewonnen kan worden door met hoge druk chemicaliën de bodem in te spuiten, ontstaat het risico dat dit gif ook in ons drinkwater terecht komt. VVD-minister Henk Kamp eist van de klankbordgroepleden dat zij een geheimhoudingsverklaring ondertekenen als zij de resultaten willen lezen van het haalbaarheidsonderzoek. Die eis is slechts voor 1 uitleg vatbaar: er staan feiten in die de minister niet uitkomen. Minister Kamp wil zich daarom eerst voorbereiden op een eigen reactie.
Tot de klankbordgroep behoren onder meer de gemeenten Haaren en Boxtel. Onder deze gemeenten zit namelijk schaliegas. Het is dus logisch dat zij weigerden te tekenen voor geheimhouding. Wij ondersteunen onze buren op dit punt voor de volle 100%.
Alternatieve energiebronnen nog onvoldoende onderzocht
Als je al over de mogelijkheid wil discussiëren om schaliegas te winnen moet je dat in alle openheid willen doen. Maar waarom moet je dit eigenlijk willen? Er zijn inmiddels voldoende alternatieven bekend voor andere energiebronnen die nog niet zijn onderzocht.
Heel opmerkelijk is dat de VVD in het Kamerdebat over o.a. windmolens, aangaf moeite te hebben met grote aantallen molens vanwege de horizonvervuiling en geluidsoverlast. Natuurlijk, dit zijn ook vervelende aspecten. Maar volgens ons moet je toch liever kiezen voor een minder mooi uitzicht en een vervelende zoem in je oren dan gif in je beker.
Suzanne van Wiggen
Daar waar het de winning van schaliegas betreft ben ik het zeker eens met Suzanne. Daar waar ze oppert dat o.a. de geluidsoverlast door windmolens ” ook een vervelende aspect” betreft, is het duidelijk dat ze geen idee heeft, waar ze voor kiest als je het hebt over een vervelende zoem in je oren!
Geachte mevrouw Salverda,
Hartelijk dank voor uw reactie op mijn artikel over schaliegas.
Op het moment dat het onderwerp schaliegas erg actueel was, en inmiddels weer, behandelde de Kamer het wetsvoorstel over het plaatsen van windmolens. Ik vond het erg opmerkelijk om op de radio VVD-voorstanders van de (proef)boringen naar schaliegas alle milieurisico’s van tafel vegen om dezelfde partij vervolgens ’s middags in het Kamerdebat te horen pleiten tegen de windmolens vanwege de geluidsoverlast.
Naar onze mening moet je nooit willen boren naar schaliegas omdat de milieugevolgen niet te overzien zijn. Het risico dat er iets fout gaat kan dan wel minimaal zijn maar als het fout gaat zijn de gevolgen ervan gigantisch. Dat risico moet je ons inziens dus niet willen nemen. Uit uw reactie merk ik op dat u het met ons eens bent.
Het plaatsen van windmolens is heel overzichtelijk, vandaar dat ik dit voorbeeld, met een knipoog gebruikte.
Dat de brom heel irritant kan zijn weet ik uit eigen bevindingen. Ik heb als tiener in de buurt van een van de eerste windmolens gewoond (Werkhoven) en het viel mij toen ook al op dat die dingen behoorlijk vervelend kunnen klinken en dat ik soms blij was als hij uitgezet werd.
Met vriendelijke groet,
Suzanne van Wiggen
fractielid PvdA-GroenLinks
Géén schaliegasboringen in Brabant, nondeju. Typisch gevalletje van wij van wc-eend adviseren wc-eend. En dadelijk zit die wc-eend in ons aller drinkwater. Slechte zaak meneer Kamp. En hoe kan nota bene die Samson als oud Green-peace man dit nou steunen? Mij een volstrekt raadsel.
Beste Roy,
Daar zijn we het als PvdA-GroenLinks mee eens: géén schaliegasboringen! En daar zetten we ons lokaal ook voor in, zodat vanuit Vught een helder signaal wordt gegeven. Daarnaast hoop ik natuurlijk ook dat de landelijke PvdA-fractie zelf ook tot deze conclusie komt. In ieder geval proberen vele lokale afdelingen daar invloed op uit te oefenen.
Groeten,
Toine