In het Brabants Dagblad van 22 december 2005 staat dat het Vughtse gemeentebestuur nog geen definitief besluit genomen heeft over het aanbieden van een collectieve ziektekostenverzekering aan de zogenoemde minima (mensen met een bijstandsuitkering, WAO’ers of mensen die een beroep doen op de bijzondere bijstand).
Het college heeft een terughoudende opstelling hierin omdat ze geen financieel voordeel wil verbinden aan deze bijstand.
Inmiddels staan honderden gemeenten op het punt om een collectieve ziektekostenverzekering voor minima af te sluiten of hebben dit inmiddels gedaan. Deze gemeenten en de directeuren van sociale diensten (Divosa) maken zich grote zorgen over de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Het kabinet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid, maar de zelfredzaamheid van veel mensen in de bijstand is klein, aldus Divosa. Momenteel heeft 10 tot 15% van de bijstandsgerechtigden een forse betalingsachterstand voor de ziektekostenverzekering. Het afsluiten van een collectieve ziektekostenverzekering, bestaande uit een basisverzekering, een aanvullende verzekering en een extra dekking voor een bril of een eigen bijdrage voor bijvoorbeeld thuiszorg of kraamzorg bespaart maximaal 130 euro per jaar op de premiekosten.
Het meeverzekeren van deze zaken is mogelijk ook kostenbesparend voor de bijzondere bijstand. Daarnaast kan het gebeuren dat verzekeraars mensen die hun premie niet betalen uit de verzekering zetten.
De fractie van Vught Samen Anders wil dan ook door schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur een aanzet geven om een collectieve zorgverzekering mogelijk te maken. Niet alleen voor mensen in de bijstand, maar voor iedereen die een inkomen heeft tot 110% van het minimumloon. In de commissie Samenleving van 30 januari 2006 hoopt de fractie dat ook andere fracties dit initiatief ondersteunen.
Ben Brands