In de commissievergadering van 14 april 2022 werd de startnotitie ‘Herijking armoede- en schuldenbeleid’ ter opiniering besproken. Hiermee wordt bedoeld dat het huidige armoede- en schuldenbeleid wordt aangepast zodat deze past bij de ideeën die in het coalitieakkoord ‘Een nieuwe start’ zijn beschreven. Hierin staat dat er gestreefd wordt naar een integrale inzet op gezondheid, preventie, inclusie, vroegtijdige interventie en maatwerk. Het is de bedoeling dat deze ambitie terug gaat komen in het armoede- en schuldenbeleid.
Voorkomen van armoede
In het stuk wordt de focus gelegd op het voorkomen van armoede en schulden bij inwoners van de gemeente Vught. PvdA-GroenLinks vindt dit uiteraard een mooi streven. Hiermee voorkom je een hoop problematiek. Want wanneer iemand in geldproblemen zit, heeft dit vaak ook negatieve gevolgen op de gezondheid en het welzijn van deze persoon. Hierbij kan de link gemaakt worden naar het gezondheidsbeleid dat ook in ontwikkeling is. In de commissievergadering hebben wij wel extra aandacht gevraagd voor mensen bij wie het in geldproblemen raken niet te voorkomen is. Vaak omdat deze problemen plotseling ontstaan. Denk hierbij aan een scheiding, het wegvallen van een partner of economisch onzekere tijden. Wij hebben aangegeven te hopen in het uiteindelijke beleid een visie te lezen waarin ruimte is voor maatwerk en persoonlijk contact.
Daarnaast hebben we gevraagd of in het vernieuwde beleid ook aandacht kan worden besteed aan dit onderwerp onder jeugd en jongeren middels bijvoorbeeld financiële educatie. Hiermee werk je ook aan het voorkomen van ‘erfelijkheid’.
Minimaregelingen
De gemeente Vught kent een aantal regelingen waar mensen met een minimaal inkomen recht op hebben. Denk hierbij aan de Collectieve Zorgverzekering, Meedoen Regeling, Kwijtschelding belastingen, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Stichting Leergeld en het Kindpakket. Het is goed dat deze minimaregelingen bestaan, maar hierbij blijf je altijd te maken hebben met het feit dat mensen net geen recht hebben op deze regeling en daardoor net buiten de boot vallen. Hierbij heb je ook te maken met de zogenaamde ‘armoedeval’. Dit is het geval als een huishouden net iets meer gaat verdienen en daardoor net geen recht meer heeft op een bepaalde uitkering en daardoor toch achteruit gaat in inkomen. Wij zien in het vernieuwde beleid graag een goede onderbouwing hoe het college dit tegen wil gaan.
Iedereen kan meedoen
In de startnotitie wordt ook geregeld benoemd dat het belangrijk is dat iedereen mee kan doen en kan leven in de samenleving, in plaats van bezig te zijn met overleven. Dit vergroot de eigenwaarde, geeft zelfvertrouwen en zorgt voor zelfredzaamheid. Een onderwerp dat al jaar en dag nauw aan het hart ligt van PvdA-GroenLinks. Daarnaast ook een onderwerp dat volgens ons lang niet de aandacht kreeg wat het verdient en daarom is het nog mooier om te lezen dat dit nu echt integraal mee wordt genomen in dit vernieuwde armoede- en schuldenbeleid.
Als laatste hebben we gevraagd of er gekeken kan worden naar een andere term voor ‘armoede’. Het zou mooi zijn als dit gewijzigd kan worden naar bijvoorbeeld ‘minima’ en ‘minimabeleid’.