Welke kant willen we op met het afvalbeleid? Die vraag stond centraal tijdens de opiniërende discussie in de commissie op 21 jauari 2016. PvdA-GroenLinks zet daarbij afvalscheiding en ‘van afval naar grondstof’ centraal. Niet goedkoper door te versoberen, maar juist door betere scheiding na te streven én te faciliteren.
Nieuwe contracten
Begin 2017 lopen diverse contracten voor de inzameling van afval, waaronder het huidige, dure contract met Attero voor de inzameling van gft- en restafval, af. Een goed moment om het afvalbeleid kritisch tegen het licht te houden. De manier waarop het afval wordt verzameld, de mate van scheiding aan de bron of nascheiding, de kwaliteit en de vraag wat het mag kosten, hebben grote invloed op nieuw af te sluiten contracten.
PvdA-GroenLinks eigenlijk heel tevreden
De fractie is eigenlijk heel tevreden over de huidige inzameling in Vught. Veel afvalstromen worden tweewekelijks aan huis opgehaald. De rest kan worden afgeleverd bij de Kringloopwinkel of de milieustraat. Dat hoge serviceniveau levert goede resultaten op. Vught heeft relatief weinig restafval. Al hangt er ook een prijskaartje aan het Vughtse systeem. PvdA-GroenLinks vindt de kwaliteit van de afvalscheiding belangrijker dan het prijskaartje. Een opvatting die gelukkig veel Vughtenaren delen, getuige een enquête uit 2011 en de discussieavond eind 2015.
Niet versoberen…
PvdA-GroenLinks wil het huidige serviceniveau behouden. Het is niet voor niks dat Vught meermaals de gouden glasbak voor inzameling van glas won, nadat werd gestart met het glas aan huis ophalen. De fractie is dan ook niet voor het ophalen van minder afval aan huis, waarbij mensen weer het papier of het glas moeten wegbrengen naar verzamelpunten. Ook zijn we geen voorstander van het weer laten inzamelen van papier door vrijwilligers en verenigingen zoals het CDA opperde. Verder is de fractie terughoudend met het verlagen van de frequentie waarin afval aan huis wordt opgehaald.
…maar juist versterken!
Liever kijken we naar versterking van ons beleid door goede voorbeelden te volgen. Niet, zoals de VVD inbracht, naar Oisterwijk alleen omdat het daar goedkoper is. Maar bijvoorbeeld naar Horst aan de Maas, waar inwoners al jaren veel minder afval inleveren (zo’n 100 kilo per persoon minder), met een hoog serviceniveau én tegen een lager prijskaartje. Ook niet de Vughtse milieustraat afstoten omdat het duur is, maar juist kijken of openingstijden verruimd kunnen worden en er meer stromen ingezameld kunnen worden. Eventueel ook met ruimte voor (kleine) ondernemers. Die ambitie moet de richting zijn voor verdere uitwerking van een vernieuwd afvalbeleid.
Toine van de Ven