Op 3 maart jl. heeft het College van B&W in Vught de start van een pilot aangekondigd bij de medewerkers van de WSD (sociale werkvoorziening) op de locatie van de Blizo in Vught. Deelnemers worden gedurende een jaar onder werktijd ondersteund bij het verbeteren van hun gezondheid. Dat gebeurt met onder meer door wandelingen tijdens de lunch, ondersteuning door een diëtist of het volgen van de speciale cursus Stoppen met roken.
Het bijzondere aan het project is dat de ondersteuning ook geschiedt door de aanwezige werkleiders en met mensen van (sport)organisaties zoals Move Vught zodat het niet alleen bij een enkel moment blijft maar onderdeel is van een integrale aanpak.
Pilot op verzoek PvdA-GroenLinks
De pilot in Vught is er gekomen op verzoek van de fractie van PvdA-GroenLinks die vorig jaar tijdens een discussie over het gezondheidsbeleid in de gemeente wees op de conclusies uit een onderzoeksrapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) waaruit bleek dat in de afgelopen 10 jaar de gemiddelde leeftijd in Nederland weliswaar weer flink steeg maar dat de verschillen in gezondheid tussen mensen met een lage opleiding en mensen met een hoge opleiding fors waren toegenomen.
15 jaren minder gezond en 7 jaar korter
Gemiddeld gesproken leven mensen met een lage opleiding/laag inkomen 7 jaar korter en ruim 15 jaar in een mindere gezondheid. Deze verschillen zijn in de periode 2010-2018 sterker toegenomen dan in de periode 20002-2010.
Het percentage rokers is met 28% onder laagopgeleiden veel hoger dan de 15% onder hoger opgeleiden bijvoorbeeld.
Het waren dit soort van gegevens die bij de fractie van PvdA-GroenLinks vraag deed rijzen welke (kleine) stappen er gezet zouden kunnen worden om hier iets aan te gaan doen. Uiteraard is dit een vraagstuk waarin vrijwillige gedragsverandering voorop staat en het is bekend dat verandering van gedrag een lastig op te pakken iets is. Een lastig punt daarbij is hoe de betreffende doelgroep te bereiken. De fractie heeft de suggestie daarbij gedaan onder andere te starten met een project bij de WSD aangezien daar de betreffende doelgroep goed te bereiken is. We zullen de vinger aan de pols houden bij de WSD-pilot die in het voorjaar van 2021 wordt geëvalueerd.
Elke reis van 1000 mijl begint met een eerste stap…
Uiteraard is deze pilot maar een druppel op een gloeiende plaat van een problematiek die dieper en breder in de samenleving is verankerd. Maar zoals het bekende Chinese gezegde luidt: elke reis van 1000 mijl begint met een eerste stap…
En wethouder Heijboer toont zich in de Raad een enthousiast wethouder die ook op andere terreinen dit aandachtspunt van onze fractie hoog in het vaandel heeft staan. Onlangs stonden in het Klaverblad 2 pagina’s met maatregelen om (kinder)armoede in Vught tegen te gaan en dat is mede van belang om de deelname aan sportverenigingen voor kinderen en volwassenen ook mogelijk te (blijven) maken voor de 1000 gezinnen die in armoede leven in Vught. Onze fractie is momenteel nog in gesprek met de Vincentius vereniging en de GGD om voorlichting over gezonde voeding te verbinden aan de bezoekers van de Voedselbank in Vught. Als de lezers van dit bericht nog suggesties hebben om de gezondheidsverschillen te verminderen dan houd onze fractie zich aanbevolen!