Vught heeft te veel sociale huurwoningen. Tenminste, dat stellen coalitiepartijen. Gemeentebelangen, VVD en D66. Resultaten van onderzoeken en meningen van deskundigen laten een andere realiteit zien. PvdA-GroenLinks vindt dan ook dat de coalitie haar kop in het zand steekt voor de feiten. De fractie zet juist in op betaalbaar én duurzaam wonen in Vught.
Op weg naar de nieuwe Woonvisie
In het proces naar een nieuwe Woonvisie begin 2016, gaf de raad donderdag 10 december 2015 opnieuw haar mening mee aan het college. Eerder was er al een discussie gevoerd over de eerste resultaten van het onderzoek van de Stec Groep. Nu waren ook de uitkomsten van gesprekken met stakeholders uit Vught bekend. En natuurlijk de veelbesproken uitleg van de Stec Groep dat Vught echt 300 sociale huurwoningen tekort komt.
Tussen theorie en praktijk
In theorie heeft Vught wellicht voldoende sociale huurwoningen. Een deel van deze woningen worden bewoond door mensen die eigenlijk een te hoog inkomen hebben, om hier te ‘mogen’ wonen. Oftewel de zogenaamde ‘scheefwoners’. De oplossing is simpel volgens met name de VVD en D66: laat deze mensen verhuizen en geef deze woningen alleen aan de juiste mensen. Probleem opgelost! Maar de vraag is hoe dat kan. Een vraag waar niemand een antwoord op heeft. Ook de VVD en D66 hebben geen flauw benul hoe dit zou moeten. Je kan mensen simpelweg niet dwingen om te verhuizen. Als je al weet wie die ‘scheefwoners’ zijn. Het inkomen wordt alleen getoetst bij toekenning. En de gemeente heeft ook geen instrumenten (gelukkig) om verhuizing af te dwingen. Juist daarom stellen alle deskundigen dat je weinig moet verwachten van maatregelen tegen scheefwonen. Er valt amper iets aan te doen.
Woonwijze pakt problematiek al aan
Wat je wel moet doen? Dat is zorgen dat Vughtenaren met een kleinere beurs ook een goede plek hebben om te wonen. De komende jaren die 300 extra sociale huurwoningen realiseren en liever nog meer in verband met de statushouders die ook gehuisvest moeten worden. Daarom is het goed dat onze grootste woningcorporatie Woonwijze begin dit jaar al heeft besloten een lagere huur te vragen (60% ipv 70% maximale huur) én om de duurdere woningen in het bestand te verkopen. Maar dan moet er wel ruimte zijn voor extra toevoegingen aan de onderkant.
Amper kansen voor de kleinere beurs
Door alleen te blijven staren naar scheefwoners, laten de VVD en D66 Vughtenaren met een kleinere beurs in de steek. Ze laten de wachtlijsten verder oplopen. Gemeentebelangen lijkt dat ook te doen, maar om andere redenen. Guus van Woesik gaf aan dat de Woonvisie vooral woningen én middelen moet bieden voor de mensen in de spoorzone. Nieuwe woningen moeten dus vooral geld opleveren. Hiermee wordt een tegenstelling gecreëerd tussen de belofte tot alternatieven voor spoorbewoners én mensen op zoek naar een sociale huurwoning. Een onnodige tegenstelling. Eerder presenteerde PvdA-GroenLinks al een eigen voorstel als alternatief voor spoorbewoners. Een betaalbaar voorstel. Geen enkele reden om bij nieuwe ontwikkelingen alleen winst na te streven en Vughtenaren op de wachtlijsten weer langer in de steek te laten.
Betaalbaar & duurzaam
PvdA-GroenLinks wil de samenwerking met de woningcorporatie versterken om wonen in Vught betaalbaar en bereikbaar te houden. Ja, er moeten ook middeldure huur en koop bij om doorstroom te kunnen realiseren. Maar de focus moet liggen op betaalbare huur en koop. Voor de starters die weg willen bij hun ouders. Voor de jonge koppels die een gezin willen starten. En voor de ouderen die kleiner en gelijkvloers (maar niet duurder) willen gaan wonen. Daarnaast pleit de fractie vanzelfsprekend voor een duurzame impuls die in de Woonvisie terug moet komen. Betaalbaar én duurzaam, dat zijn de kernpunten voor de Woonvisie wat ons betreft.
Toine van de Ven