Wil de gemeenteraad meewerken aan een herstelplan voor landgoed Zionsburg? PvdA-GroenLinks wil dat zeker, maar stelt wel heldere voorwaarden. Belangrijkste eis is heldere afspraken over openbaarheid. Voor wat, hoort wat!
Na 13 jaar eindelijk een herstelplan
Inmiddels is het 13 jaar geleden dat de villa Zionsburg is afgebrand en eigenaar Ewald Marggraff is overleden. Sindsdien resteert een verwilderd landgoed met de zwartgeblakerde restanten van een villa in het centrum van Vught. Terwijl dit juist een waardevolle toevoeging aan de uitstraling en het karakter van het centrum kan zijn. Dat de Marggraff Stichting het landgoed en de villa wil herstellen, juichen we dan ook toe. Maar PvdA-GroenLinks is ook kritisch en stelt eisen in ruil voor de gevraagde medewerking van de gemeente. Zoals het verzoek om extra bebouwing op de landgoederen Zionsburg en Elzenburg toe te voegen.
Openbaarheid
Harde eis van PvdA-GroenLinks zijn duidelijke afspraken over openbaarheid. Wanneer van openstelling geen sprake kan zijn – zoals de rentmeester zaterdag 24 september op de Avulo stelde – zal onze fractie niet meewerken aan de realisering van dit herstelplan. Bij alle landgoederen in en om Vught waar ruimte voor ontwikkeling gevraagd wordt, wordt als tegenprestatie (gedeeltelijke) openbaarheid gevraagd. Dat we in het verleden slechte ervaringen hebben opgedaan bij De Steffenberg en Wolfsbosch, sterkt de fractie alleen in de gedachte dat dit vooraf nadrukkelijk en helder moet worden vastgelegd. We willen niet weer worden geconfronteerd met een hoge aarden wal en zogenaamde openbaarheid zoals nu achter restaurant In het Groene Woud.
Elzenburg en Kapellebos
Het herstel van Zionsburg wordt door de Stichting gekoppeld aan plannen voor de landgoederen Elzenburg en Kapellebos in Vught-Zuid. Op Elzenburg zou op de locatie waar voorheen een villa heeft gestaan ruimte moeten komen voor 3 woningen. PvdA-GroenLinks heeft hier moeite mee. Er is daar een mooi natuurgebied ontstaan en de voorgestelde bebouwing betekent een stevige aantasting daarvan. De noodzaak van deze bebouwing is slechts om tot een financieel sluitend verhaal te komen. De maatschappelijke en cultuurhistorische meerwaarde is summier onderbouwd.
Kritische kanttekeningen in commissie
PvdA-GroenLinks was niet de enige met bedenkingen. D66 stelde dezelfde eisen qua openbaarheid en tegen bebouwing op Elzenburg. Het CDA – en in mindere mate de SP – toonden zich een tegenstander van dit plan. Desondanks was er een meerderheid van Gemeentebelangen en VVD om met dit plan door te gaan. GB had wel wat randvoorwaarden, maar op de vraag of bebouwen van Elzenburg mogelijk is, kwam het duidelijke antwoord: ja. Hoe dit zich verhoudt tot de maatschappelijk, cultuurhistorische en – en daar komt ie – ecologische waarden is onduidelijk.
Volgende stappen aan de Marggraff Stichting
De opiniërende bespreking was vooral bedoeld om af te tasten of verdere uitwerking en investeringen in het plan op steun kunnen rekenen. Op een later moment zal de raad dit immers mogelijk moeten maken door bestemmingsplannen te wijzigen en nieuwe bouwtitels toe te kennen. PvdA-GroenLinks twijfelt daar nog over en zal een verder uitgewerkt plan beoordelen op de gestelde eis van openbaarheid en geuite twijfels over de nieuwe bebouwing. Volgens de wethouder worden al deze opmerkingen teruggegeven aan de Stichting. De vraag is dan of die gokken op uitwerking met een minimale meerderheid van GB-VVD (met het risico dat bij een uitwerking na de verkiezingen dit niet meer zo is) of toch aanpassingen doen om tegemoet te komen aan de bedenkingen.
Ton van der Vossen