Vught kan iedereen laten meedoen!
Vught heeft een groot aanbod aan sport- en cultuuractiviteiten, goede voorzieningen en een rijk verenigingsleven. Dit maakt onze gemeente aantrekkelijk en PvdA-GroenLinks is daar trots op. Toch kan niet iedereen in Vught op eigen kracht deelnemen aan onze samenleving. Inwoners die noodgedwongen klant zijn bij de voedselbank. Kinderen die niet mee kunnen doen aan sport en cultuur in ons dorp. Mensen met gezondheidsproblemen of beperkingen die zorg nodig hebben om te participeren. Statushouders die onze taal en gewoonten moeten leren. PvdA-GroenLinks heeft extra aandacht voor deze inwoners. We bestrijden de tweedeling in de Vughtse samenleving door iedereen die dat nodig heeft ondersteuning te bieden om actief mee te kunnen doen in onze samenleving.
Goede voorzieningen en actieve vrijwilligers voor een rijk verenigingsleven
Vught heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in goede voorzieningen. Nieuwe basisscholen, sporthallen en gymzalen, het jongerencentrum Elzenburg. In 2018 opent ook DePetrus haar deuren in het centrum. Deze voorzieningen vormen de infrastructuur voor ons bruisende verenigingsleven. Dat kost geld en dat vinden wij niet erg. Wij zijn bereid om een structurele bijdrage te geven aan het jongerencentrum. We zijn terughoudend om de exploitatie van accommodaties geheel over te dragen aan vrijwilligers. Liever helpen we mee aan een betere benutting van accommodaties en het verstevigen van de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers.
De gemeente moet blijven investeren in sport en cultuur. Iedere Vughtenaar moet de mogelijkheid hebben zich op deze gebieden te kunnen verrijken en ontwikkelen. Jongeren worden daarbij waar nodig financieel ondersteund. In dat verband ligt de focus op breedtesport en amateurkunsten. Professionele activiteiten worden niet door de gemeente gesubsidieerd. We bouwen verder op de positieve ervaringen met de combinatiefunctionarissen van Move en Plaza Cultura voor sport en cultuur.
In het subsidiebeleid streven we naar meer sturing op initiatieven om meer mensen te betrekken en om te zien naar elkaar. Het gezamenlijke S-team van Zwaluw V.F.C. en S.V. Real Lunet voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking is daarvan een mooi voorbeeld. Dat soort activiteiten wil PvdA-GroenLinks graag ondersteunen.
Wij pleiten voor versterking van de ondersteuning voor vrijwilligers. Er wordt op vele gebieden veel gevraagd van inwoners die zich belangeloos inzetten. We willen onze vrijwilligers zoveel mogelijk ontlasten van bureaucratie en de vervulling van randvoorwaarden, zodat ze zich bezig kunnen houden met de kern van hun vrijwilligerswerk . Daarnaast willen we waardering voor deze inzet laten zien door het aanbieden van leuke en nuttige activiteiten. Welzijn Vught heeft hierin een rol.
Iedereen kan meedoen
In Vught wonen veel inwoners met een beperking. Wij zijn er ook voor hen. PvdA-GroenLinks wil zoveel mogelijk drempels wegnemen voor een actieve deelname aan onze samenleving. Zo willen we dat de gemeente invulling geeft aan het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking, dat sinds 2016 van kracht is in Nederland. We willen dat de gemeente samen met mensen met een verstandelijke, visuele en/of lichamelijk beperking, en de Werkgroep Toegankelijkheid, een actieplan opstelt. Dit actieplan dient om te bevorderen dat mensen met een beperking dezelfde kansen hebben als het gaat om werken, wonen en vrije tijd als iemand zonder beperking. Zo werken wij aan een inclusieve samenleving.
Volgens cijfers van Stichting Lezen en Schrijven (2016) is zo’n 11-13% van de Vughtse bevolking laaggeletterd. Beperkte taal-, reken- en/of digitale vaardigheden maken het lastig om deel te nemen aan de samenleving. Dat is ons een doorn in het oog. We willen dat de gemeente samen met onder andere de bibliotheek, Welzijn Vught en onderwijsinstellingen inwoners helpt deze vaardigheden te verbeteren. We onderzoeken of hiervoor een zogenaamd Taalhuis in Vught gevestigd kan worden.
Het is ons bekend dat onze meest kwetsbare dorpsgenoten moeite hebben met het lezen van gemeentelijke brieven en het invullen van formulieren om zaken te melden of aan te vragen. Naast het versimpelen hiervan, zetten we samen met Welzijn Vught steunpunten op in verschillende wijken in Vught en Cromvoirt. PvdA-GroenLinks streeft daarbij naar vaste momenten waarop inwoners met al hun ondersteuningsvragen terecht kunnen. Algemene ondersteuningsvragen, vragen voor de gemeente, hulp bij het lezen van brieven en het invullen van formulieren, het samen doen van de belastingaangifte enzovoort.
PvdA-GroenLinks wil een actiever antidiscriminatiebeleid voeren. Niet alleen een formeel meldpunt inrichten dat meldingen verzamelt, maar inzetten op preventie, voorlichting en educatieprogramma’s op scholen en bij verenigingen.
Vught heeft een groeiende groep gezonde senioren met veel kennis en ervaring die zich actief willen inzetten. Een prachtig voorbeeld is Ouderen Samen. Wij zien kansen. Senioren die zich inzetten voor elkaar, maar ook op andere plekken waar vrijwilligers nodig zijn. Bijvoorbeeld bij verenigingen en op scholen.
Kwalitatieve zorg
PvdA-GroenLinks staat pal voor goede zorg voor alle inwoners die dat nodig hebben. Daarbij vertrouwen we op de deskundigheid van de zorgprofessional. Onnodige bureaucratie in de zorg willen we terugdringen. Bijvoorbeeld door keukentafelgesprekken in stabiele situaties nog maar eens in de 5 jaar te houden. In de thuiszorg willen we kwaliteit garanderen door behoud van gekwalificeerde medewerkers die zorgsignalen oppikken. Deze uitvoerende zorgprofessionals verdienen daarbij ook een goed salaris voor hun werk. Daarover maakt de gemeente afspraken met zorgaanbieders.
We willen meer aandacht voor complexe zorgvragen, specifiek ten aanzien van jeugd. Daarom investeren we in onafhankelijke cliëntondersteuning en samenwerking met belangenorganisaties. Ook wil PvdA-GroenLinks meer aandacht voor de ondersteuning van mantelzorgers. Met name de positie van jonge mantelzorgers en mantelzorg bij Vughtenaren met een migratieachtergrond vraagt om extra aandacht.
Vught heeft als zorgdorp veel ervaring met inwoners met complexere zorgbehoeften. Zeker nu meer mensen met een zorgvraag vaker zelfstandig blijven wonen en niet meer worden opgenomen in een instelling. Het lokaal uitvoeren van de huidige centrumgemeentetaken voor beschermd wonen, opvang van dak- en thuislozen en bemoeizorg voor zorgmijders vanaf 2020 vraagt goede voorbereiding. PvdA-GroenLinks wil daarbij aandacht voor de draagkracht in wijken en streeft naar een inclusieve samenleving, oftewel een samenleving waaraan iedereen op een gelijkwaardige manier kan deelnemen en waarin iedereen wordt aangesproken op zijn mogelijkheden en niet op zijn beperkingen.
Bij de uitwerking en monitoring van het gemeentelijke Wmo-beleid, wil PvdA-GroenLinks een stevige positie voor de Adviesraad Sociaal Domein. Belanghebbenden en hun vertegenwoordigers kunnen dan direct meedenken en -praten over het beleid. De gemeente biedt hierbij actieve ondersteuning aan.
Armoedebeleid en schuldhulpverlening
Inwoners met financiële problemen ondersteunen we met een ruimhartig minimabeleid. De gemeente neemt een actieve rol in bij het Armoedeplatform samen met de vele Vughtse organisaties die actief zijn op dit gebied. PvdA-GroenLinks vindt dat het minimabeleid verder verbeterd moet worden. Waar wettelijk toegestaan verhogen we de gemeentelijke regelingen (inclusief kwijtschelding) van 110% naar 120% van het sociaal minimum.
Het pakket voor (jonge) kinderen wordt verder uitgebreid. Zo worden bij zwemlessen niet alleen diploma A maar ook opvolgende zwemdiploma’s vergoed. Voor jongeren worden er onder voorwaarden mogelijkheden gecreëerd om problematische schulden over te laten nemen om te voorkomen dat zij in een uitzichtloze situatie terecht komen. Om te voorkomen dat jongeren zich in de schulden steken, zorgt de gemeente samen met het onderwijs en jongerenwerk voor lessen in financiële zelfredzaamheid.
Voor volwassen inwoners die zelf onvoldoende financieel overzicht hebben, wordt langdurig budgetbeheer en bewindvoering beschikbaar gesteld. De gemeente maakt hiervoor kwaliteitsafspraken met bewindvoerders en organiseert een gratis spreekuur.
Goede start voor statushouders
Asielzoekers die vluchten voor oorlog en onderdrukking worden in Vught warm ontvangen. Wij vinden diversiteit in onze samenleving een verrijking. Van statushouders wordt wel gevraagd dat zij snel integreren in onze samenleving. En de gemeente ondersteunt daarbij. Samen met de woningcorporaties zorgen we voor een woning. Maar daarna begint de integratie pas echt. PvdA-GroenLinks pleit voor langere directe ondersteuning van statushouders door professionals en vrijwilligers. Prioriteit daarbij ligt op het leren van de taal, het vinden van werk of dagbesteding en het leren kennen van de lokale samenleving. We stimuleren daarbij de deelname aan sport- of cultuuractiviteiten om sneller onderdeel te worden van de Vughtse samenleving en ondersteunen het onderwijs bij het realiseren van de eerste opvang en taalonderwijs. Ondanks dat integratie wettelijk geen gemeentelijke taak meer is, wil PvdA-GroenLinks dat de gemeente dit wel actief faciliteert.
Gezonde omgeving en levensstijl
PvdA-GroenLinks wil een gezonde leefomgeving voor iedereen: gezond zijn én blijven. Langs de N65 en de A2 vormen fijnstof, roet, stikstofdioxide en geluidshinder een probleem. We willen daarom maatregelen aan de bron nemen om luchtvervuiling te verminderen, zoals het stimuleren van elektrisch rijden, fietsen en openbaar vervoer. De keuze voor het stimuleren van een gezonde levensstijl, betekent dat de inrichting van de openbare ruimte daarop ook wordt afgestemd. Daarmee verleiden we inwoners om meer te lopen en fietsen.
Er komt extra aandacht voor een gezonde levensstijl voor jongeren. We onderzoeken de mogelijkheden om een Jongeren op gezond gewicht (JOGG)-gemeente te worden. Er wordt actief aandacht gevraagd voor obesitas en alcohol- en drugsgebruik, in dat verband wordt samenwerking gezocht met scholen en jongerenwerkers.
Concrete voorstellen van PvdA-GroenLinks:
- Het verder uitbouwen van de dementievriendelijke gemeente door bijvoorbeeld komst van een Alzheimercafé naar Vught.
- Alle openbare gebouwen en voorzieningen toegankelijk maken binnen 4 jaar.
- Vaste inloopmomenten in wijken voor alle ondersteuningsvragen.
- Een gratis spreekuur én gemeentelijk ‘keurmerk’ voor bewindvoering.
- Minimapakketten uitbreiden en updaten, bijvoorbeeld met smartphone voor brugklassers.
- Een fonds instellen voor buitengewone zorguitgaven van chronisch zieken en gehandicapten die niet onder de collectieve zorgverzekering vallen.
- Met aanbieders in de zorg afspraken maken over een goed salaris voor uitvoerende zorgprofessionals.
- Onderzoeken of in de bibliotheek in DePetrus een Taalhuis gevestigd kan worden om inwoners met een beperkt taal- reken en/of digitale vaardigheden te ondersteunen.
- De ondersteuning vanuit Vluchtelingenwerk voor statushouders uitbreiden van 1 jaar naar minimaal 1½ jaar.