Vught kan groener & klimaatneutraal!
Vught is een prachtige groene gemeente. Maar het kan nog beter! PvdA-GroenLinks wil dat Vught actief bijdraagt aan het behalen van het Klimaatverdrag van Parijs (2015). Wij dragen ons steentje bij door nu direct met een ambitieus lokaal klimaatbeleid te starten dat erop is gericht in 2030 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Daarom kiezen we onder andere voor meer groen, biodiversiteit, hernieuwbare energie en duurzaam materiaalgebruik.
Meer ruimte voor groen, water en biodiversiteit
PvdA-GroenLinks wil het groene karakter van Vught versterken. Want het leven met groen en water bevordert gezondheid, veiligheid en draagt bij aan het welbevinden van mens, dier en plant. Met een leefbare groene en waterrijke omgeving gaan we de klimaatuitdagingen aan. Investeren in groen en water is een noodzakelijke investering in onze toekomst en die van onze kinderen. Nu wordt nog te vaak uit gegaan van mogelijkheden om groen te vervangen en compenseren bij herinrichtingen van straten en bouwplannen. Wij kiezen juist voor bescherming en behoud. Maar ook voor meer diversiteit. Vught is nu vaak ‘biljartlaken groen’. Wij kiezen voor meer biodiversiteit door bermbeheer en oeverbeheer, met kruidenrijke begroeiing versterken we het groene karakter. Hiermee dragen we bij aan de populatie van bijvoorbeeld bijen en vlinders. Daarnaast bieden we op verschillende plekken ruimte voor spontane natuurontwikkeling. Deze maatregelen dragen bij aan versterking van onze aantrekkelijke leefomgeving.
We verbeteren de blauw-groene dooradering in Vught om verbindingen te leggen tussen parken en landgoederen (‘stepping stones’ voor planten en diersoorten). Bij herinrichtingen van straten streven we naar behoud van de karakteristieke lanenstructuur met bomen aan weerszijden van de straten. Verder onderzoeken we de mogelijkheid van aanleg van een plukroute met struiken en bomen met eetbare vruchten en noten. We monitoren de staat van de lokale biodiversiteit. We werken als gemeente actief samen met de Vughtse natuurwerkgroepen. Ook investeren we in bewustzijn van het belang van een groene leefomgeving. Daarmee starten we door het ondersteunen en faciliteren van Natuur- en Milieueducatie (NME) in het onderwijs en door verbreding van de leerroutes in de omgeving van scholen en natuurbeleving.
Bij de inrichting en onderhoud van groenstroken maken we afspraken met omwonenden. Straten en buurten kunnen op verzoek zelf een groenstrook adopteren en onderhouden. In overleg dragen we een deel van het budget voor onderhoud over aan de buurt.
Vught is een waterrijke gemeente, mede vanwege de lage ligging. Bij heftige regenbuien kan dit niet altijd worden opgevangen door ons rioleringssysteem, wat zorgt voor overlast. Er moet meer ruimte komen voor (regen)water om weg te stromen en opgevangen te worden. PvdA-GroenLinks wil daarom de verstening van de openbare ruimte tegengaan. Bijvoorbeeld door tegels te vervangen door andere materialen, extra groenstroken aan te leggen en inwoners te stimuleren hun regenafvoer af te koppelen en regentonnen te gebruiken. Ook enthousiasmeren we inwoners om hun tuinen te ‘vergroenen’ en niet geheel te betegelen en stimuleren we dat Vught actief gaat deelnemen aan Operatie Steenbreek.
De groene ring rondom Vught, zoals de Vughtse Heide en landgoederen als kasteel Maurick, Kapellebos en Beukenhorst, willen we behouden. Bij ontwikkelingen in het buitengebied – bijvoorbeeld op het vlak van recreatie en landbouw – is onze insteek om groene kwaliteit en structuren actief te versterken. Bij de ontwikkeling van nieuwe en bestaande landgoederen werken we mee aan het mogelijk maken van het behoud, mits ook (deels) openbaarheid gegarandeerd wordt.
En tot slot stimuleren we inwoners, woningcorporaties, bedrijven en instellingen vergroening van hun woning en gebouwen op te pakken. Bijvoorbeeld door groendaken en -gevels.
Hernieuwbare energie
PvdA-GroenLinks wil het gebruik van fossiele energie afbouwen en meer hernieuwbare energie uit natuurlijke bronnen zoals wind, water, zon en aardwarmte gebruiken. Hiervoor slaat de gemeente de handen ineen met VET Vught en lokale ondernemers. We sluiten een lokaal energieakkoord om samen het energiegebruik terug te dringen, gebouwen en woningen te verduurzamen en meer hernieuwbare energie te winnen. De gemeente zet zich daarbij actief in voor bijvoorbeeld zonnepanelenacties en stimuleringsregelingen voor inwoners en verenigingen.
In onze optiek heeft de gemeente zelf hierbij een voorbeeldfunctie. Bij eigen gebouwen wordt gestreefd naar energieneutraal gebruik. Daken van sporthallen en andere accommodaties worden maximaal benut om zonnepanelen te plaatsen. Er wordt een nieuw energiecontract afgesloten met echte groene energie van een duurzame energieleverancier. Hiervoor maken we gebruik van het onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond. We onderzoeken de mogelijkheid om op plekken in Vught windmolens te plaatsen.
(Rest)afval minimaliseren
Vught heeft een goed afvalbeleid dat erop is gericht op zo min mogelijk restafval te produceren. PvdA-GroenLinks wil dit beleid continu verbeteren met als doel om naar 0 kilo restafval per inwoner te gaan. Dit stimuleren we met financiële prikkels en met een hoog serviceniveau. Het meeste afval wordt regelmatig aan huis opgehaald. Omdat de grijze bak nu minder vaak wordt opgehaald, willen we een brengvoorziening voor restafval bij de milieustraat (tegen een tenminste dekkend tarief). Het illegaal storten van afval wil PvdA-GroenLinks harder aanpakken.
Wij willen meer aandacht voor de aanpak van afvalscheiding. Met name bij hoogbouw, op scholen en bij verenigingen kan dit beter. Van de gemeente verwachten wij dat zij hieraan een actieve bijdrage levert en het goede voorbeeld geeft door betere afvalscheiding door te voeren in gemeentelijke accommodaties.
Tot slot willen wij een gemeente die de nieuwste ontwikkelingen ‘van afval naar grondstof’ actief volgt en waar mogelijk vertaalt naar lokaal beleid.
Citaat: Duurzaamheid. PvdA-GroenLinks hecht zeer veel waarde aan het maken van duurzame keuzes. Dat zal u niet verbazen. Toch besteden we hieraan geen apart hoofdstuk. De tijd om duurzaamheid als een geïsoleerd onderwerp te zien is voorbij. Onze duurzame keuzes voor een goede toekomst voor onze gemeente en onze inwoners zitten in alle thema’s die in dit programma terugkomen. Duurzaamheid zit overal in; in het sociale beleid, in de wijze waarop de openbare ruimte wordt ingedeeld en gebruikt, in economische kansen etc.
Concrete voorstellen van PvdA-GroenLinks:
- Nieuw contract gemeente voor echte groene stroom uit Nederland met niet-vervuilende energieleverancier.
- Jaarlijkse zwerfvuildag met (basis)scholen, verenigingen en inwoners; voorlichting en educatie via scholen, kinderdagverblijven, tuincentra en hoveniersbedrijven.
- Gemeentegronden benutten voor maatschappelijke doelen, zoals bijvoorbeeld verder vergroenen bij uitgave van pacht De Gement. We bieden meer kansen aan agrariërs die actief bijdragen aan natuurkwaliteit.
- Tijdelijk braakliggende terreinen vergroenen met planten en begroeiing.
- Verbeteren van de luchtkwaliteit door het stimuleren van duurzame manieren van vervoer: lopen, fiets, openbaar vervoer en elektrisch rijden.
- Met inwoners zoeken naar een locatie voor een plukroute.
- Binnen 4 jaar van de gemeente een “nul op de meter-organisatie” maken. De gemeente wekt dan al haar energie zelf op.
- Nieuwe gebouwen zoals scholen en accommodaties zoveel mogelijk duurzaam en zelfvoorzienend realiseren.
- Investeren in groene schoolpleinen, stimuleren van de Natuur- en Milieueducatie (NME) in het onderwijs.