Samen met de regio bereidt Vught zich voor op de komst van de Jeugdzorg en de WMO per ingang van 2015. De landelijke besluitvorming is nog niet afgerond, maar gemeenten kunnen niet langer afwachten. Luistert het Vughtse college daarbij echter wel naar de bedenkingen van de raad?
Voorbereiden op extra taken per 2015
Vanaf 2015 krijgt de gemeente extra taken op het gebied van zorg en welzijn. De komst van de Jeugdzorg en de WMO 2015 staat nog steeds ter discussie, maar daar kunnen gemeenten niet op wachten. Er moeten nu besluiten genomen worden, om per januari 2015 klaar te zijn voor de uitvoering. In juni heeft de gemeenteraad al een visie die samen met de regio Noordoost Brabant is opgesteld vastgesteld.
Uitwerking in ‘functionele ontwerpen’
De visie van juni is nu verder vertaald in twee zogenaamde functionele ontwerpen. Hierin staan de overkoepelende afspraken in de regio voor de uitvoering vanaf 2015. Bijvoorbeeld over gezamenlijke inkoop van deskundigheid en over samenwerking. Daarvoor staan de functionele ontwerpen vol van goede bedoelingen en uitgangspunten, waar geen enkele politieke partij tegen kan zijn. De zorg wordt integraal aangeboden, efficiënt en op maat gesneden. Aan de keukentafel wordt de vraag achter de vraag achterhaald, en mensen die het niet alleen kunnen zullen worden opgevangen in een vangnet. De kracht van de samenleving wordt optimaal benut en vooral wordt gekeken naar goedkope hulp en ondersteuning vanuit de nulde lijn (het gewone leven, zoals dat heet).
Vertaling naar Vughtse situatie ontbreekt
In juni gaf de gehele raad aan dat de abstracte visies moesten worden vertaald naar de Vughtse situatie. In een motie van SP, PvdA-GroenLinks en CDA kreeg het college de opdracht dat te doen. Deze vertaling ontbreekt echter in het voorstel van de functionele ontwerpen. Daarmee heeft het voorstel een hoog abstractieniveau. Het blijft echter noodzakelijk om snel concreter te worden over wat we in Vught doen.
Waarom stemde het college in met het zorgakkoord?
In december gaf de voltallige Vughtse raad aan bezorgd te zijn over de financiële kaders. De extra taken gaan namelijk gepaard met fikse bezuinigingen. Juist omdat de gehele raad daar bedenkingen over heeft, is het verbazend dat het Vughtse college heeft ingestemd met het landelijke zorgakkoord. Zeker omdat tweederde van de Nederlandse gemeenten tegen dit akkoord stemde. Heeft het college dan wel goed geluisterd naar de gemeenteraad?
Zorgtaken vraagt tegemoet-tredende gemeente
PvdA-GroenLinks wil dat het college snelheid maakt met het vormgeven van de Vughtse aanpak voor de extra taken. Daarbij moeten garanties komen dat we lokaal mensen met een laag inkomen, chronisch zieken of gehandicapten en mensen met een beperkt sociaal netwerk ontzien en extra ondersteunen. Daarvoor hebben we niks aan een terugtredende overheid, maar is juist een tegemoet-tredende overheid nodig. Een gemeente die verleidt, faciliteert en ontwikkelingen en initiatieven uit de samenleving mogelijk maakt en verbindt.
Vinger aan de pols blijven houden als raad
Het college heeft wat ons betreft nog niet laten zien te voldoen aan de wensen van PvdA-GroenLinks. De vertaling naar Vught ontbreekt en de zorgen over de financiën worden niet serieus genomen. Alle reden om als raad te eisen zorgvuldig meegenomen te worden in het vervolgproces. Daar zullen we in de raadsvergadering dan ook eisen voor stellen.
Eric Dammingh
1 reactie