Mensen in de bijstand helpen (en niet pesten). Meer mensen met een laag inkomen financieel ondersteunen. Inspraak van cliënten versterken. Kern van de voorstellen van de PvdA-GroenLinks voor een betere uitvoering van de Participatiewet in Vught. Maar niet nodig volgens een meerderheid in de raad.
Nieuwe taken gemeente
De Participatiewet die vanaf 1 januari 2015 van kracht is, is de vernieuwde Wet werk en bijstand (Wwb) met elementen van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wajong. Zogenaamd één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt, onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Maar dan wel met de zorg voor meer mensen en met veel minder geld. Donderdag 18 december besprak de gemeenteraad de voorstellen voor de uitvoering in Vught.
Tegen de verplichte tegenprestatie
Een van de nieuwere elementen uit de Participatiewet is de tegenprestatie. De gemeente kan dan een maatschappelijk nuttige activiteit opleggen aan iemand met een uitkering. Verplichten dus. PvdA-GroenLinks is tegen deze tegenprestatie en ziet het als pesten van ‘niet-kunners’. Mensen die graag willen werken, maar waarbij dat om diverse redenen niet lukt. Vaak doen deze mensen ook al vrijwilligerswerk of mantelzorg, dus is het opleggen van een verplichting overbodig. Bovendien worden verenigingen en instellingen waar de tegenprestatie plaats moet vinden er ook niet echt mee geholpen. En voor ‘niet-willers’ heeft de gemeente andere middelen ze te dwingen mee te werken. Daarom kan elke euro die in de tegenprestatie wordt gestopt, beter worden gebruikt voor het echt helpen van werkzoekenden.
Geen steun voor ruimhartiger lokaal armoedebeleid
Altijd als PvdA-GroenLinks wijst op de toename van armoede in Vught, geven alle partijen aan dat er altijd steun én geld is voor initiatieven. Met de komst van de Participatiewet wordt het mogelijk het minimabeleid weer ruimhartiger te maken (wat het was tot 2012). Onze voorstellen om dit nu te doen of zelfs om het college dit te laten onderzoeken, werden allemaal weggestemd door Gemeentebelangen (GB), VVD en D66. Geen behoefte aan, twijfels over de financiën, komt later nog wel. Alle eerdere uitspraken blijken loze beloften.
Versterking van inspraak cliënten
Tot slot deed de fractie voorstellen om de positie van de cliëntenraad te versterken. De cliëntenraad adviseert de gemeente over de keuzes op het gebied van werk en inkomen namens de mensen in een uitkering. Dat wordt door de ruimere doelgroep, maar ook door meer regionale samenwerking de komende jaren complexer. PvdA-GroenLinks wil de cliëntenraad serieus nemen. Daarom stelde de fractie voor om de cliëntenraad eerder te betrekken bij ontwikkelingen, om langer de tijd te geven voor advisering en om een onkostenvergoeding te geven. Het voorstel om meer tijd te geven kreeg wel steun, maar een vergoeding ging een meerderheid te ver.
Voorstellen PvdA-GroenLinks en SP weggestemd
Daarmee werden, op het voorstel over de cliëntenraad na, alle amendementen en moties van PvdA-GroenLinks weggestemd. Ook soortgelijke voorstellen van de SP om de tegenprestatie af te zwakken en te voorkomen dat mensen door boetes dieper in de schulden komen, werden weggestemd. Wel stemden GB, VVD en D66 voor een voorstel om meer tijd te nemen om mensen die fraude plegen te straffen. Ondanks dat recent onderzoek van de nationale ombudsman aantoont dat vooral onschuldigen hierdoor boetes krijgen en de echte fraudeurs buiten schot blijven.
Daarom tegen!
Met deze invulling van de Participatiewet, wil PvdA-GroenLinks niet instemmen. Vooral dat coalitie en college vasthouden aan het kunnen opleggen van een tegenprestatie, was voor de fractie reden om tegen de invulling van de Participatiewet te stemmen.
Toine van de Ven