Donderdag 28 mei was de conceptnota Regionale Energie Strategie, afgekort de RES, aan de orde in de commissie. Wat was dat ook weer? Als gevolg van het Akkoord van Parijs is aan de regio’s in Nederland de opdracht verstrekt een strategie te beschrijven waarmee -kort door de bocht geformuleerd- het eigen gebruik van energie in 2050 duurzaam moet worden opgewekt en welke stappen dan tot 2030 als eerste noodzakelijk zijn. Het verhaal is nogal technisch met petajoules, megawatturen en wat al niet. Ik zal u daarmee niet vermoeien. Voor de technisch geïnteresseerden ben ik altijd bereid dat toe te lichten.
Weten we nu wat we precies gaan doen? Die praktische invulling is nog niet aan de orde, wel de opdracht hoeveel elektriciteit en warmte er bespaard en opgewekt moet worden per gemeente. Dat dit gaat leiden tot de plaatsing van zonnepanelen op (industriële) daken, op land en tot het bouwen van een aantal windmolens in Vught is echter zeker.
Om te zorgen dat er vanaf het begin duidelijkheid is voor iedereen dat er dus iets staat te gebeuren -en volgens mij is het een van de grootste opgaven voor de komende jaren- is besloten de gemeenteraden vanaf het begin te betrekken bij dit proces. Zo lag nu dus niet het definitieve bod voor maar een concept. Voor Vught lijkt dat prima te werken: in de commissie was er raadsbrede steun voor het concept.
PvdA-GroenLinks wil méér ambitie
Wil PvdA-GroenLinks dat ook? Nu, het hele verhaal is wel binnen de opdracht die het Rijk gaf maar wij willen wel meer ambitie. Als je begint aan een dergelijk project dan begint dat meestal relatief eenvoudig met best wat resultaat. Naarmate je verder gaat kost het halen van resultaat meer moeite. Vaak wordt dat de 80-20 regel genoemd: 80% van het resultaat haal je met 20% van de inspanning. Die wetenschap verplicht tot een grotere inspanning aan het begin als het je menens is het eindresultaat te bereiken. Daarnaast: in het landelijk kader wordt aangedrongen op tenminste 50% lokaal eigenaarschap. Daar wordt in de RES ook op aangestuurd. PvdA-GroenLinks vindt dat 100% eigenaarschap het doel moet zijn. We willen immers niet dat grote investeerders makkelijk weg komen met de revenuen van deze inspanning. Dat zal niet eenvoudig zijn om te realiseren maar de ambitie moet er zijn.
Over het laatste meldde wethouder Toine van de Ven (zie foto) dat de 50% als een minimum gezien moet worden. Dat is goed om te horen maar de insteek voor ons blijft toch volledig eigenaarschap. Er valt geld te verdienen met de energietransitie en dat geld dient wat ons betreft lokaal ten goede te komen. En wat de ambitie betreft: de boodschap is afgegeven en we gaan er van uit dat in het definitieve bod dan wel bij de invulling van het Vughtse deel van de inspanning die extra ambitie zichtbaar wordt.
Blij met raadsbrede steun
Ik meldde al dat er in de commissie raadsbrede steun voor het stuk is met de aantekeningen die ik hierbij geef. Dat is niet alleen fijn maar ook bijzonder. Nog niet zo heel lang geleden kon je op vele plekken in het land horen dat “dat gedoe over CO2” maar links gezeur was, een hoax dan wel dat het allemaal wel meevalt. Op een redelijk korte termijn is dat gelukkig veranderd en zijn de meeste mensen doordrongen van de noodzaak om nu iets te doen en dat is een positieve constatering.