PvdA-GroenLinks diende eerder al samen met D66 en de SP een motie in om inzicht te krijgen in topinkomen bij maatschappelijke organisaties. Het blijkt dat enkele organisaties kiezen voor de maximale overgangstermijn van 7 jaar om de topinkomens te verlagen. Reden om nu nogmaals een oproep te doen. Niet om specifiek Woonwijze te beschadigen (zoals sommige fracties). Wel om een moreel appel te doen als signaal.
Topinkomens (semi)publieke sector onwenselijk
Vanaf 1 januari 2015 is de wetgeving voor topinkomens in de (semi)publieke sector aangescherpt. Deze topinkomens mogen niet hoger zijn dan een ministersalaris. PvdA-GroenLinks vindt hoge salarissen bij maatschappelijke organisaties niet uit te leggen. Daarom steunen we deze maatregel van harte. Reden om 19 maart 2015 een motie in te dienen samen met D66 en SP om het college te vragen met partners van de gemeente het gesprek hierover aan te gaan.
Uitstekend werk van het college
Deze oproep is uitstekend uitgevoerd door het college. Er is inzichtelijk gemaakt bij welke organisaties er topinkomens worden uitgekeerd en met deze maatschappelijke partners is hierover gesproken. Uitkomst daarvan is dat 3 organisaties uiteindelijk kozen voor de maximale overgangstermijn van zeven jaar om de topinkomens te normaliseren tot het niveau van een ministersalaris. Dat zijn Reinier van Arkel, Kentalis en Woonwijze. Omdat bij Reinier van Arkel nu een nieuwe directeur-bestuurder aan is getreden is daar het salaris alsnog per direct aangepast.
Organisaties aanspreken, niet personen aanvallen!
Toen PvdA-GroenLinks eerder de motie topinkomens indiende werd gevraagd wat de fractie hiermee wilde bereiken en of dit niet bedoeld was om mensen te beschadigen. Dat is niet de intentie van onze fractie. Het ging om een inspanningsverplichting voor het college om met partners hierover te spreken en om het signaal dat hiermee werd afgegeven aan de samenleving. Maar sommige fracties lijken het te zijn vergeten dat beschadigen van personen niet de insteek was. Het is opvallend hoe veel aandacht Woonwijze krijgt in deze kwestie en hoe weinig aandacht uitgaat naar andere partijen. Dat was eerder al te merken tijdens de discussie over de Woonvisie, waarbij Woonwijze door met name coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en D66 op allerlei manieren werd beschimpt. Voor PvdA-GroenLinks gaat het niet specifiek om Woonwijze of om de directeur-bestuurder, maar om het morele appel aan alle maatschappelijke partners.
Unaniem signaal
Hoewel de vorige keer de VVD en het CDA nog tegen de motie stemden, was de raad deze keer unaniem. Verklaring van de VVD was dat het nu geen opdracht aan de raad is, maar een oproep aan organisaties. En hoewel de beweegredenen van diverse fracties anders lijken te zijn, is het signaal dat wordt afgegeven helder: topinkomens in de (semi)publieke sector zijn niet wenselijk.
Toine van de Ven