In de commissievergadering van 23 mei heeft de PvdA-GroenLinks fractie vragen gesteld aan Wethouder Heijboer over het lokaal gezondheidsbeleid. Eind vorig jaar hebben meer dan 70 landelijke partijen (zoals uit de horeca, levensmiddelenindustrie, VNO-NCW, onderwijskoepels) onder leiding van het Ministerie van VWS afspraken gemaakt in een Nationaal Preventieakkoord ter bevordering van gezonde voeding, terugbrengen overgewicht, stoppen met roken en tegengaan problematisch alcoholgebruik. In dat akkoord zat ook een oproep aan gemeenten om het stokje over te pakken en lokale activiteiten in dat kader te ontwikkelen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft daarvoor vanaf 1 mei een speciale website geopend om gemeenten daarbij te ondersteunen.Cijfers
Acties op de drie terreinen zijn hard nodig. Van de kinderen tussen 4 en 20 jaar heeft 13,5% overgewicht. Bij de volwassenen heeft zelfs 13,7% obesitas. Het roken is verantwoordelijk voor jaarlijks 2,5 miljard euro aan zorgkosten en verminderd de levensverwachting aanzienlijk. Jongeren gaan vroeg alcohol drinken: ruim 45 % heeft dat voor zijn 16e jaar gedaan en daarbinnen komt binge drinken nog regelmatig voor. (Binge is het Engelse woord voor braspartij. Binge drinken wil zeggen het drinken van 5 glazen alcohol of meer tijdens 1 enkele gelegenheid.) Ruim 8% van de volwassenen drinkt teveel alcohol.
Het nationale akkoord is uiteraard in het belang van de gehele bevolking. Daarbij komt echter voor de PvdA-GroenLinks fractie nog een extra gegeven. Mensen met een laag inkomen zijn extra kwetsbaar als het gaat om deze drie gebieden. In deze groep is gemiddeld gesproken sprake van 16 jaren van minder gezondheid op een leven en van 6 a 7 jaar korter leven dan mensen met een gemiddeld of hoog inkomen. Die ongelijkheid zou wat ons betreft bij de uitwerking van de maatregelen op gemeenteniveau meegenomen moeten worden: hoe bereiken we bij de uitrol met name ook die groepen?
Pleidooi voor langjarige blik
Uiteraard hebben we het hier over een complex aan zaken die zowel het aanbod van ongezonde zaken betreft als het veranderen van de vraag en het gedrag. Het veranderen daarvan is een zaak van lange adem. Wij pleiten er dan ook voor om een langjarige blik te hebben bij dit thema en bestaande activiteiten die de gemeente al onderneemt als het gaat om bewegen, sporten, voorlichting via GGD of scholen etc. goed te inventariseren en te bekijken op welke onderdelen van het Nationaal akkoord we nog onderpresteren en hoe we de doelgroep van mensen met de meeste gezondheidsrisico’s kunnen bereiken en (financiële) drempels kunnen slechten zodat mensen ook daadwerkelijk gezonder kunnen gaan leven.
Wethouder Heijboer reageerde positief op de vragen van PvdA-GroenLinks en komt over enige tijd met een antwoord op de vragen.