PvdA-GroenLinks heeft gisteravond mee ingestemd met het bestuursakkoord van GB-D66-VVD. Een opmerkelijke stap voor een oppositiepartij. Maar de fractie gaf aan het akkoord op 3 punten na te kunnen ondersteunen. Tegelijkertijd is PvdA-GroenLinks ervan overtuigd dat er wel een beter akkoord had kunnen liggen!
Kracht door continuïteit?
De coalitie heeft het akkoord de titel ‘Kracht door continuïteit’ meegegeven. De meeste continuïteit zit echter in dossiers waar de raad eensgezind in optrekt en natuurlijk in de logo’s van de partijen boven het akkoord. Toch was de continuïteit schijnbaar toch niet zo vanzelfsprekend. Er waren immers vier weken nodig om te bepalen met welke partijen onderhandeld zou worden. Ondanks verkiezingswinst lag voortzetting van de coalitie dus toch niet zo voor de hand…
Steun voor 90% van akkoord
Omdat met PvdA-GroenLinks over eventuele coalitiedeelname zijn gevoerd, waren we extra benieuwd naar het eindresultaat. En de conclusie is dat we het overgrote deel van het akkoord kunnen steunen. Sterker nog, we zien punten terug waar PvdA-GroenLinks zich de laatste jaren (succesvol of destijds nog minder succesvol) sterk heeft gemaakt. Zoals een zelfstandig Vught zonder ambtelijke of bestuurlijke fusie, de wens te komen tot een reëlere begrotingssystematiek (niet elk jaar beginnen met een tekort en eindigen met een fiks overschot ), de combinatiefunctionaris en het realiseren van de basisscholen in Cromvoirt en Vught-Zuid. Ook zien we onze inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (social return), voor meer biodiversiteit en behoud van groen en het verduurzamen van de gemeentelijke bedrijfsvoering terug in het akkoord. Daarnaast sluit de wens om de lokale economie en ondernemerschap te stimuleren perfect aan bij ons verkiezingsprogramma. En natuurlijk steunen we ook de blijvende inzet om te komen tot een verdiept spoor en N65 in Vught.
Maar ook duidelijke minpunten
Toch kan PvdA-GroenLinks niet voor de volle 100% voor dit akkoord gaan. Zo zijn we het oneens met de lijn om in het accommodatiebeleid zoveel mogelijk gebouwen te privatiseren en over te dragen aan verenigingen zelf. De gemeente dient ten alle tijden een basisaanbod voor ontmoeting en activiteiten te garanderen. Daarbij moeten we verenigingen vooral in staat stellen hun activiteiten te ontplooien en zo min mogelijk tijd en energie kwijt te zijn met randvoorwaarden. Ook is PvdA-GroenLinks ontevreden over de paragraaf over bouwen en wonen. Hier wordt negatief ingestoken op de relatie met de Vughtse woningcorporaties, terwijl juist meer samenwerking gewenst is. Ook ziet PvdA-GroenLinks nog te weinig terug van een echte keuze voor betaalbare woningen. Tot slot is de paragraaf over de transities nog te weinig uitgewerkt. Wat er staat klinkt op hoofdlijnen mooi, maar er had scherper gekozen mogen worden voor ondersteuning van zwakkeren in de Vughtse samenleving.
Een beter akkoord was mogelijk
Ondanks dat PvdA-GroenLinks 90% van het akkoord steunt, had er een beter akkoord kunnen liggen. Als GB en D66 niet voor de VVD, maar voor PvdA-GroenLinks hadden gekozen als coalitiepartner. Dan hadden ook zij meer uit hun programma terug kunnen zien. Zo deelt GB met PvdA-GroenLinks de wens om in te zetten op betaalbare huur- en koopwoningen en om het armoedebeleid te versterken. En samen met D66 had een grotere stap voorwaarts gezet kunnen worden op duurzaamheid: verduurzamen bestaande woonbestand, klimaatneutrale gemeente, duurzame mobiliteit (openbaar vervoer & elektrisch rijden) en de groen-blauwe dooradering. Kortom; het akkoord had op deze vlakken ambitieuzer mogen zijn: socialer en groener!
The proof of the pudding is in the eating
Alle voornemens uit het bestuursakkoord zijn natuurlijk pas echt goed te beoordelen als ze zijn uitgewerkt in voorstellen. Dat PvdA-GroenLinks zich kan vinden in 90% van de huidige tekst, is daarom geen enkele garantie dat alle voorstellen de komende vier jaar ook gesteund kunnen worden door de fractie. De eindresultaten zullen nog steeds worden getoetst. En PvdA-GroenLinks zal zelf voorstellen doen om meer ambitie te tonen op sociaal beleid en op duurzaamheid.
Steun is handreiking
De afgelopen vier jaar hebben we weinig gemerkt van de wil om tegemoet te treden aan wensen of ideeën van de oppositie. Althans dat zeker niet zo ervaren. Dat maakt sceptisch, omdat de oppositie nu kleiner is. Het is het makkelijkste om dan zelf ook tegen te stemmen, zodra er iets in staat waar je het niet mee eens bent. Toch koos de fractie ervoor nu het bestuursakkoord te steunen. Als een handreiking naar de coalitie. Maar wel met een duidelijke boodschap. Onze steun is geen vanzelfsprekendheid, we zullen de uitwerking van het akkoord continu kritisch toetsen aan onze denkbeelden. En waar wij voorstellen doen, verwachten we een serieuze reactie. De tijd zal uitwijzen in hoeverre daar echt ruimte voor wordt geboden. Dat zal mede bepalend zijn voor de opstelling van de fractie deze bestuursperiode.
Toine van de Ven