Voorafgaand aan de behandeling van de Kadernota 2017-2020 presenteerde de fractie haar voorstel voor een aankoopregeling Maatschappelijk Makelen & Schakelen (MMS). Een plan dat door velen in de spoorzone en N65 positief is ontvangen. In de gemeenteraad werd een voorstel om samen op zoek te gaan naar een ‘Vughtse Moerdijkregeling’ echter weggestemd. En toch is er winst geboekt: het budgetneutrale uitgangspunt wordt langzaam losgelaten. Dat opent de deur voor echte oplossingen.
MMS schiet (nog) tekort
Het college is altijd heel duidelijk geweest. MMS is een ‘zoektocht’ van gemeente en bewoners samen. Het moet budgetneutraal zijn en zelfs de personele lasten (o.a. projectleider) van de gemeente moeten gedekt worden uit het project. Het college geeft ook geen garanties aan bewoners dat MMS echt oplossingen heeft. Daarom wordt gedacht over noodgrepen zoals pacht van grond, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), tijdelijke huur van woningen, afspraken over restschulden met banken etc. Met wijze adviezen zoals ‘Als u een restschuld heeft, moet u maar meer uren gaan werken om meer geld te verdienen…’ (een advies om van te huilen!). Volgens PvdA-GroenLinks moet een goede regeling aan de voorkant een hoop van deze onzin kunnen verhelpen. Maar niks wees erop dat de gemeente daarvoor in beweging kwam.
Gewenst: Geld & garanties
Eerder heeft PvdA-GroenLinks al gepleit voor ‘een zak geld’ voor bewoners. Een reële koopprijs voor de woning, zodat ze zelf de keuze kunnen maken om te verhuizen of te blijven wonen. En er niet blijven wonen omdat ze het huis alleen met dik verlies kunnen verkopen. De fractie meent dat MMS niet primair vraagt om maatwerk, maar om een generieke regeling die kan worden aangevuld met noodzakelijk maatwerk. En dat mag ook geld kosten. En dat moet bewoners ook duidelijkheid geven over waar ze op kunnen rekenen. Twee heldere eisen van PvdA-GroenLinks: budgetneutraal loslaten én wel garanties bieden.
Geen steun…
De fractie ziet daarbij het eigen voorstel als bewijs dat er mogelijkheden zijn, niet als dé blauwdruk. Wel is de fractie blij met de steun van Samen voor Vught en diverse bewoners in de spoorzone, die de raad hebben gevraagd om het plan van PvdA-GroenLinks positief te ontvangen. Toch heeft de fractie bewust niet het eigen voorstel ingediend, maar het voorstel om samen te zoeken naar een ‘Vughtse Moerdijkregeling’. Deze garantieregeling voor het dorp Moerdijk zou ook in Vught als regeling veel bewoners kunnen helpen. Ondanks steun van SP en CDA, werd het weggestemd. Gemeentebelangen noemt het een ‘slikken of stikken’-regeling en pleit voor meer maatwerk (maar kan niet zeggen wat dat moet zijn). D66 wijst erop dat er toch gewoon woningen worden verkocht (maar vergeet dat velen dat niet lukt) en wil dat niet de overheid, maar de markt oplossingen zoekt. En de VVD vind risico’s te groot en wil eigenlijk geen extra geld vrijmaken. Daarmee verlaten deze coalitiepartijen zich op het college dat ergens in het najaar nog met een plan komt…
Wel winst!
Geen steun dus. Maar desondanks is er grote winst geboekt! (hoewel niet niet zo voelt) In november 2015 werd de oproep voor een aankoopregeling weggezet als onrealistisch door alle collega’s. In maart 2016 nam de SP het idee over. Maar het pleidooi van PvdA-GroenLinks om te kijken naar de Moerdijkregeling werd weggehoond door de overige vier fracties. Tot de Commissaris van de Koning twee weken geleden op zijn bezoek de Moerdijkregeling noemde, toen werd men alsnog nieuwsgierig. En tijdens de afgelopen raadsvergadering steunde ook het CDA onze oproep en lieten alle fracties uiteindelijk weten dat er misschien toch geld beschikbaar moest komen. Zelfs wethouder Potters gaf aan ‘eerst een plan, dan geld’. Hoe anders dan alle uitingen in raadsinformatiebrieven, Klaverblad en de beantwoording van onze recente schriftelijke vragen.
Volgende stap: duidelijke garanties
Daarmee is een horde genomen: de keiharde voorwaarde van budgetneutraal werken wordt langzaam losgelaten. De volgende stap is tot duidelijke garanties voor de bewoners te komen. Zodat ook duidelijk is wie niet geholpen kan worden of wat niet mogelijk is. Nu is MMS nog steeds te veel een utopisch wensdenken, waar velen straks alsnog diep teleurgesteld in kunnen zijn. Laten we dan snel die duidelijkheid geven!
Toine van de Ven