Na heel veel jaren van voorbereiding wordt op 1 januari 2024 de Omgevingswet van kracht. Iedere gemeente is verplicht om binnen uiterlijk drie jaar na de inwerkingtreding van de wet, dus uiterlijk op 1 januari 2027 een omgevingsvisie vast te stellen.
Tijdens de raadsvergadering van 21 december stelde de gemeenteraad van Vught dit visiedocument nu al vast voor onze gemeente. Dit document kwam niet uit de lucht vallen, want al in 2019 werd een begin gemaakt met het traject dat uiteindelijk tot dit visiedocument heeft geleid. Een traject waarbij ook een zeer uitgebreid participatieproces is doorlopen.
De Omgevingswet in heel kort bestek
Alvorens terug te komen op het visiedocument eerst even in het kort over wat de Omgevingswet inhoudt: Kort gezegd komt het erop neer dat de omgevingswet een bundeling is van tientallen wetten en honderden regels die bestemd zijn voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving. Het gaat daarbij om wetten en regels op het terrein van water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed.
De omgevingsvisie gemeente Vught
De visie is een integrale langetermijnvisie voor de fysieke leefomgeving van het gehele grondgebied van Vught. Er wordt vooruitgekeken naar het jaar 2040. In de visie wordt rekening gehouden met de waarden en karakteristieken van de gemeente. Het is een samenhangende visie op strategisch niveau. Actueel beleid is op hoofdlijnen verwerkt in deze visie. De kerndoelen van de omgevingsvisie zijn:
- een toegankelijke, gezonde en veilige leefomgeving;
- een goede balans tussen wonen, werken en voorzieningen;
- een goede balans tussen gebruik en bescherming van natuur, water, bodem en lucht.
Deze doelen zijn eveneens uitgewerkt voor deelgebieden van de gemeente (de drie dorpskernen en vier deelgebieden in het buitengebied).
Met deze visie beoogt de gemeente dat er één integrale ruimtelijke visie op het grondgebied van Vught wordt vastgesteld waardoor alle betrokkenen weten wat de gemeente wil bereiken.
Amendement
In de commissievergadering van 7 december hebben wij onze tevredenheid uitgesproken over de inhoud van de omgevingsvisie en over het creatieve en geslaagde participatietraject dat heeft plaatsgevonden. In de raadsvergadering van 21 december waren wij wel mede-indieners van een amendement. Hierin werd de wens aangegeven de werking van de visie in januari 2025 te evalueren of zoveel eerder als noodzakelijk, en de visie, indien noodzakelijk, aan te passen met inachtneming van het vigerende coalitieakkoord. Het amendement werd door een ruime meerderheid gesteund. De omgevingsvisie zelf werd met algemene stemmen aanvaard en vastgesteld.