Door (nog) beter scheiden minder restafval produceren. Kort samengevat de ambitie van het afvalbeleid in Vught. Een ambitie die PvdA-GroenLinks van harte ondersteunt. Om dat te realiseren, wordt vanaf 2017 niet alleen gestuurd op de prijs, maar ook middels de frequentie van het ophalen van afval.
Vught doet het goed…
De hoeveelheid restafval per inwoner ligt onder het landelijk gemiddelde. In 2015 was dit 117 kilo per inwoner. In het streven naar minder restafval gaat Vught verder dan de landelijke ambitie van 100 kilo in 2020, namelijk naar 75 kilo in 2020. En dat is prima haalbaar, want in het huidige restafval bestaat meer dan 50% uit plastic, drinkpakken, GFT en textiel. Stromen die al apart worden ingezameld. PvdA-GroenLinks is tevreden over het ‘luxe’ Vughtse systeem waarbij veel stromen aan huis worden opgehaald. Volgens de fractie is daar ook het succes van de bovengemiddelde afvalscheiding in Vught aan te danken.
Maar het kan nog beter
Inspreker Ankie Spierings gaf het treffend weer: ik ben trots op het progressieve afvalbeleid in Vught en ik hoop ook in de toekomst trots te kunnen zijn op het afvalbeleid. Daarvoor is het van belang om niet te zeer te focussen op die 75 kilo restafval, maar dit te zien als tussenstap naar de uiteindelijke ambitie van 0 kilo. Er zijn diverse gemeenten in het land die hierbij al ver voorlopen op Vught met slechts enkele tientallen kilo’s restafval per persoon. Dat vraagt (nog meer) bewustwording, faciliteren en ook het sturen op gedrag.
Sturen op minder restafval
Vught stuurt al jaren op het afval door het diftar-systeem waarbij inwoners betalen per lediging. Minder vaak de grijze of groene bak aan de straat zetten, levert een lagere rekening op. Maar alle stromen – ook de gratis stromen zoals glas, blik, plastic en papier – worden tweewekelijks opgehaald. In het nieuwe voorstel gaat de gemeente actief sturen op de frequentie door bijvoorbeeld het plastic wekelijks op te halen, maar het restafval slechts vierwekelijks. Huishoudens worden zo gedwongen om bewuster afval te scheiden, omdat anders de kliko al uitpuilt voordat de vier weken om zijn.
Gewoon proberen
In de commissie van 26 mei 2016 werden er door diverse fracties kritische kanttekeningen geplaatst bij de wijzigingen. Maar de algemene tendens was toch; laten we het proberen en ervaren. Alleen de CDA-fractie zag een vierwekelijks ophaalschema niet zitten en overweegt met een wijzigingsvoorstel te komen. PvdA-GroenLinks ziet het wel zitten. De fractie wil zal dit voorstel tijdens de raadsvergadering dan ook steunen.
Toine van de Ven