In de commissievergadering van 4 februari heeft de gemeenteraad opiniërend gesproken over de toekomstige zendlicentie voor de lokale omroep. Het college vraagt de raad kaders aan te geven om te helpen bij het opstellen van de lokale media opdracht. Voor PvdA-GroenLinks zijn daarbij de volgende 3 punten van groot belang:
- De samenstelling en vertegenwoordigde stromingen in het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO)
- De organisatie van de lokale omroep die de licentie krijgt
- Het pakket wat aangeboden wordt.
Het Programmabeleid Bepalend Orgaan
Het PBO is een belangrijk orgaan binnen een lokale omroep. Het PBO controleert of de omroep programma’s maakt die aansluiten bij de inwoners. Leden uit het PBO moeten van PvdA-GroenLinks dan ook voelsprieten hebben binnen verschillende stromingen in de gemeente. Niet alleen dat ze verstand hebben van de doelgroep, maar ook dat ze bijvoorbeeld door werk of vrijwilligerswerk regelmatig in contact komen met de doelgroep of actief in contact treden met de mensen uit de stroming die ze vertegenwoordigen. Belangrijke stromingen zijn volgens ons: onderwijs, sport, ouderen, werkgevers, minderheden en geestelijke stromingen. Wij vinden dat de omroep moet streven vertegenwoordigers van deze 6 stromingen te vinden. Uiteraard kunnen er nog meer stromingen toegevoegd worden maar dit is voor ons de basis.
Daarnaast hebben we aangegeven dat we vinden dat er geen actieve lokale politici deel kunnen uitmaken van het PBO. Dit naar aanleiding van de discussie die hier vorig jaar over ontstond.
De organisatie
De gemeente kan geen voorwaarde verbinden aan de inrichting van de organisatie structuur van een lokale omroep. Wat we als PvdA-GroenLinks mee willen geven is het belang dat wij hechten aan een breed gedragen organisatie met veel draagkracht van vrijwilligers. Dit omdat we het belangrijk vinden dat we de licentie toewijzen aan een stabiele organisatie met vrijwilligers die geworteld zijn in alle dorpen en die ervaring hebben met programma’s maken zodat we kunnen borgen dat de rol van lokale omroep ook de komende 5 jaar goed wordt vormgegeven. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de organisatie open staat voor nieuwe mensen en nieuwe programma’s als daar behoefte aan is. Dat de organisatie open staat voor maatschappelijke groepen die een podium zoeken en ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De organisatie moet redactioneel onafhankelijk zijn en de nieuwsverkrijging kunnen borgen.
Het pakket
PvdA-GroenLinks vindt dat er zo veel mogelijk inwoners van de nieuwe gemeente Vught moeten worden bereikt met onze lokale omroep. Van jong tot oud, van Vught tot Helvoirt en Cromvoirt en iedereen er tussenin. Daarom staan we voor het brede pakket van radio, televisie en internet/sociale media. Dit omdat verschillende mensen op verschillende manieren het nieuws tot zich nemen. Sommigen volgen alleen sociale media. Anderen kijken alleen TV en weer anderen luisteren trouw naar de radio. We vinden het belangrijk dat belangrijke Vughtse nieuwsfeiten of Vughtse evenementen te volgen zijn via de lokale omroep in beeld en geluid, op radio en op TV en ook op internet en de sociale media platformen.
Lokaal
Wij constateren dat er in de 3 dorpen heel erg veel mensen zijn die zich in willen zetten voor een lokale omroep. Dat er passie is om lokale radio of tv te maken. We zijn hier trots op en willen dit koesteren. Dus zolang de draagkracht er in de gemeente Vught is willen we het zo Vughts mogelijk houden. We zijn geen voorstander van streekomroepen als dat niet nodig is. Hou het Vughts zolang het kan is onze oproep. Wij willen dat inwoners vooral over nieuws uit de gemeente Vught worden geïnformeerd. Er zijn veel mensen die zich willen inzetten voor een lokale omroep, zowel in Vught, Helvoirt als in Cromvoirt. We hebben verschillende mensen gesproken over dit onderwerp en aan passie voor het vak is bij hen geen gebrek. Dus laten we die kracht vooral inzetten en deze mensen faciliteren.
Financiën
We snappen dat we een breed wensenlijstje hebben neergelegd. Radio, TV, sociale media, veel draagkracht bij de organisatie en veel draagvlak, vertegenwoordiging in het PBO en dan ook allemaal nog zo lokaal mogelijk. Mochten organisaties aan het hele wensen lijstje willen voldoen maar daar nét wat meer geld voor nodig hebben, dan vindt PvdA-GroenLinks dat het college open moet staan hier serieus over in gesprek te gaan en met een goed voorstel naar de raad komt. Niet om de organisatie onnodig te professionaliseren maar wel om de organisatie goed te faciliteren. Want we mogen blij zijn met al die vrijwilligers die zich met zo veel passie inzetten voor lokaal nieuws en programma’s voor onze dorpen.
Hoe nu verder?
Die vraag hebben we tijdens de vergadering ook aan de wethouder gesteld. De meerderheid van de raad was voor de weg waarbij het college nu de input van alle raadsfracties gaat verwerken tot een raadsvoorstel. Dit voorstel wordt dan door de raad beoordeeld. Daarna kunnen de geïnteresseerden in de licentie aan de slag om een voorstel te schrijven. De wethouder heeft hierbij meegegeven dat partijen met twee voorstellen moeten komen. Eén waarin uit wordt gegaan van de wettelijk beschikbare gelden en waarin zij aangeven wat ze daarvoor kunnen bieden. Daarnaast een voorstel waarbij ze hun verdere aanbod en de daarvoor benodigde middelen kunnen aangeven. Het college gaat de voorstellen toetsen aan de kaders die de raad heeft vastgesteld en komt met een advies. De raad beslist uiteindelijk of ze dit advies overnemen of aanpassen. Uiteindelijk gaat het advies naar het Commissariaat voor de Media die de licentie toekent. Er is dus nog een hele weg te gaan tot de licentie echt toegewezen kan worden en er duidelijk is wie de komende 5 jaar de zendlicentie voor de lokale omroep krijgt.