Hoe nu verder met de Vughtse coalitie? Een prangende vraag na het interpellatiedebat op donderdag 13 november. Coalitiepartij D66 diende naar aanleiding van de handelswijze van het college rondom Fort Isabella een motie van treurnis. PvdA-GroenLinks sloot zich daarbij aan, maar vooral omdat Isabella het zoveelste voorbeeld is…
Wat is de toekomst van Fort Isabella?
Een cruciale vraag voor dit monumentale plekje dat Vught en Den Bosch met elkaar verbind. Zeker nadat de locatie zijn functie als asielzoekerscentrum verloor. Daarbij heeft de gemeente het recht van eerste koop, oftewel de mogelijkheid om de gronden te kopen. In 2013 is een definitief besluit vooruitgeschoven, door het door een commerciële partij te laten verhuren aan studenten, startende ondernemers etc. En met succes zo blijkt. Een tijdelijke invulling voor maximaal 5 jaar… maar dan?
Nadenken over toekomstige plannen
De afgelopen jaren hebben vele mensen zich gebogen over de toekomst van Isabella. Tot ongenoegen van PvdA-GroenLinks de gemeente nog het minst. Zo is in de Structuurvisie Fort Isabella een soort witte vlek, zonder echte kaders voor de toekomst. Wel dacht een zogenaamd ‘burgerinitiatief Force Isabella’ na over mogelijkheden, in navolging van een oproep van D66 uit 2012. Deze groep leek lange tijd de steun van het college te hebben om tot een definitief plan te komen. Daarnaast werkte ook de Natuur- en Milieugroepen een visie op de groene omgeving uit.
Plots een nieuw besluit!
Op 14 oktober 2014 verrast het college iedereen in een persbericht waarin het college aangeeft te kiezen voor het plan van de ‘Isabella Groep’. Het lijkt erop dat het college daarmee ‘Force Isabella’ passeert en het initiatief uit handen geeft aan een nieuwe groep. In een halsoverkop bijeengeroepen presentatie wordt een plan aan de raad gepresenteerd. Snel voorafgaand aan een andere vergadering. En een week later – tot onze verbazing – weer een presentatie. Deze keer van Force Isabella.
Nieuwe richting, geen info
Het is verbazend dat het college meent besluiten te kunnen nemen zonder de gemeenteraad goed te informeren of betrekken. Juist omdat iedereen weet dat dit voor coalitiepartij D66 politiek gevoelig is. Terwijl het college eerdere resultaten continu terugkoppelde per raadsinformatiebrief, ontving de raad nu alleen het persbericht dat aan alle media werd gestuurd.
Interpellatiedebat
Voor D66 was zowel het gekke proces als de plotselinge keuze voor de Isabella Groep reden voor een interpellatiedebat. In een eerste motie vroeg college om het collegebesluit op te schorten. Het college bleef echter van mening correct gehandeld te hebben. Ook beide coalitiepartijen Gemeentebelangen (GB) en VVD lieten duidelijk blijken dit niet te steunen. Daarop diende D66 een tweede motie in, een motie van treurnis. Hierin werd de teleurstelling uitgesproken over de handelswijze van de portefeuillehouder, wethouder Peter Pennings (GB).
Raad serieus nemen
PvdA-GroenLinks heeft – eveneens de SP en het CDA – de moties van D66 gesteund. Vooral als signaal dat het college de gemeenteraad serieus moet nemen. In de casus van Fort Isabella is het belangrijk, omdat juist grondposities – en hier heeft de gemeente recht op eerste koop – een belangrijk instrument in de ruimtelijke ordening is. Een besluit van het college zonder dit aan de raad voor te leggen of zelfs te informeren, is een grote blunder. Het getuigt van een gebrek aan politiek gevoel voor de wensen van de raad.
Niet de eerste keer…
Maar de casus Isabella staat niet op zichzelf. Eerder schreven oppositiepartijen SP, CDA en PvdA-GroenLinks al een open brief omdat het college afspraken niet na kwam. Informatie komt te laat, is onvolledig of wordt in zijn geheel niet aan de raad voorgelegd. Zo wordt de raad langzaam maar zeker buitenspel gezet.
Wat betekent dit voor de coalitie?
Vanzelfsprekend was vooral coalitiepartij GB boos over de motie van treurnis van D66. Ondanks dat deze motie met 11 tegen 9 stemmen werd weggestemd, is het een duidelijk signaal van scheuren in de coalitie. De gevolgen daarvan zijn afhankelijk van het gewicht dat eenieder eraan geeft. Maar beter nog kan de motie worden opgepakt als een signaal dat de raad zichzelf serieus wil nemen en zich niet wil laten passeren door het college. Fijn dat ook coalitiepartij D66 dit nu inziet.
Toine van de Ven