Afgelopen donderdag maakten drie Vughtenaren gebruik van hun recht in te spreken tijdens de raadscommissie. Onderwerp: de huishoudelijke hulp. Meer specifiek: wat zijn de gevolgen van de nieuwe regeling voor de mensen die hier gebruik van (moeten) maken? Van de verhalen die wij hoorden, werden we niet vrolijk. Hoeveel mensen in Vught vallen buiten boot?
Schoon en leefbaar huis
Per 2016 wordt het aanbod van huishoudelijke hulp niet meer uitgedrukt in het aantal uren waarop een cliënt recht heeft (had), maar telt het eindresultaat. Namelijk een schoon en leefbaar huis. Het is aan de gemeente hoe zij deze taak, die onder de Wmo valt, invult, en welke afspraken zij hierover met de zorgaanbieders maken. In Vught wordt dit, sinds het faillissement van Pantein-Vivent (=link artikel d.d. 21 jan 2015), uitgevoerd door IVT, TZorg en Vughterstede. Deze regeling heeft er toe geleid dat sommige mensen minder uren krijgen dan voorheen. Zo ook in Vught.
Forse kritiek op Wegwijs+
Uit de betogen van insprekers bleek dat er bij cliënten, ouderenadviseurs en cliëntondersteuners ontevredenheid heerst over de gemeente, de gevoerde gesprekken door en met Wegwijs+ en de uitkomst daarvan. “Defensieve communicatie, geen relevante kennis van de doelgroep en een gebrek aan leervermogen”, waren gebezigde termen. Vught handelt te algemeen, de gesprekken zijn niet objectief genoeg en de bezuinigingen lijken leidend te zijn voor de gemeente, in plaats van de menselijke maat.
Geen schoonmaker+!
Het lastige in deze situatie is dat niemand nu nog kan zeggen wat de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRB) voor consequenties heeft voor de inzet van de huishoudelijke hulp. Wat niet wil zeggen dat wij als raad niet hoeven uit te spreken wat wij belangrijk vinden.
PvdA-GroenLinks vindt de kwaliteit van de zorg het belangrijkst; het belang van de (tevreden) zorgvrager staat boven alles. Onze vraag aan het college is om steekproefsgewijs de dienstverlening van de zorguitvoerders in Vught te testen. Want hoewel wíj er nog geen signalen van hadden opgevangen; er vallen kennelijk toch ook Vughtenaren buiten de boot met de invoering van huishoudelijke hulp nieuwe stijl. Daarnaast zien wij ook juist de meerwaarde van een huishoudelijke hulp op het gebied van preventie. Een schoonmaker+ zien wij niet zitten.
Maatwerk voor iedereen
Waar we echter wel voor moeten waken – hoe lastig dat ook is! – is dat we ons niet laten verleiden terug te keren naar de oude situatie. De verworven rechten als basis nemen voor de vraag om huishoudelijke hulp kan met de huidige bezuinigingen niet (meer) de leidraad zijn. PvdA-GroenLinks vindt wel dat er voldoende onderzoek moet worden gedaan naar de persoonlijke situatie van de zorgvrager alvorens de voorziening te korten of stop te zetten. Dit kan aan de hand van een gesprek tussen zorgvrager, Wegwijs+ met daarbij bij voorkeur een onafhankelijk persoon of juist iemand uit de naaste kring van de zorgvrager. Mocht er uit dat gesprek blijken dat extra hulp nodig is dan moet die er ook komen! Maatwerk dus. Het college gaf aan dat er in 2016 in ieder geval gesprekken met álle gebruikers van huishoudelijke hulp plaatsvinden.
We zullen de komende tijd moeten afwachten wat de uitspraak van CRB voor de Vughtse aanpak betekent. Het college zegde toe dat de raad hierover zo spoedig als mogelijk wordt geïnformeerd en ook over de uitkomsten van de gesprekken met de huidige zorgvragers. Daarna zal deze discussie ongetwijfeld worden voortgezet.
Floor Bink