In Vught wordt afval goed gescheiden en de meeste stromen opgehaald aan huis. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Toch kan goed scheiden ook lonen. En zijn er in Vught zeker nog verbeteringen mogelijk, zo bleek tijdens de informatieavond op 14 november.
Vught top in de regio
Vught kent een hoog serviceniveau qua afvalinzameling. En dat loont. In vergelijking met de regio wordt in Vught het meeste papier, glas en blik per inwoner ingezameld. En tegelijkertijd blijft er dan maar weinig restafval over. Van al het afval blijft in Vught ‘slechts’ 29% ter verbranding aangeboden. Dat betekent dat 71% wordt gecomposteerd en gerecycled. Terwijl het landelijke streefcijfer 61% is. Vught doet het dus goed.
Maar het kan nog beter!
Tegelijkertijd worden er nog steeds veel afvalstromen teruggevonden in het restafval (de grijze kliko) die eigenlijk gescheiden hadden kunnen worden. Zo blijkt uit sorteerproeven in 2012 dat er nog 7% papier, 14% kunststof en 4% textiel in zit. Daar zijn nog relatief kleine winsten te behalen. Maar ook bleek dat 42% van het restafval eigenlijk gft-afval is, bestemd voor de groene bak. Waarvan de helft bestond uit goed voedsel dat nog niet eens was uitgepakt. Oftewel, we gooien in Vught jaarlijks voor zo’n € 2,3 miljoen aan nog eetbaar voedsel weg. Dat is niet alleen zonde voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Goed scheiden moet ook lonen
Het afval goed scheiden levert geld op. Vught heeft enkele jaren geleden bewust het diftar-systeem ingevoerd, waarbij inwoners die vaker afval aan de straat zetten meer moeten betalen. Toch betaald de Vughtse burger op dit moment nog te veel voor afvalverwerking. Dat komt omdat Vught – samen met vele Brabantse gemeenten – nog een langlopend contract heeft, waarin een hoge prijs en minimale tonnages zijn afgesproken. Dit contract loopt gelukkig in 2017 af. Dat is voor Vught de kans om sterker in te zetten op de laatste trends en prijsontwikkelingen. Zeker de ontwikkeling ‘afval = grondstof’ moet betekenen dat de Vughtse inwoners dat ook in de portemonnee merken.
Hoog serviceniveau in stand houden
De komende jaren moet de Vughtse gemeenteraad diverse beslissingen nemen over de kwaliteit, het serviceniveau en de kosten van de Vughtse inzameling. Voor PvdA-GroenLinks is het uitgangspunt simpel: we willen het hoge serviceniveau in stand houden om het hoge scheidingsniveau te waarborgen. Dat sluit ook aan bij de uitkomsten van een eerdere enquête onder Vughtenaren, waaruit bleek dat men graag bereid was om meer te betalen voor de hoge service en betere afvalscheiding. De verwachting is wel dat dit zich in de nabije toekomst ook gaat uitbetalen middels lagere kosten.
Toine van de Ven