Suzanne van Wiggen doet verslag van de informatieavond over de plannen over een MultiFunctionele Accommodatie (MFA)
Op donderdagavond 2 oktober verzamelden zich op uitnodiging van de raad, een grote groep deskundigen om zich te buigen over de vraag hoe Vught er over 10 jaar uit moest zien op het gebied van accommodaties. De SP had een paar maanden geleden een initiatiefvoorstel gemaakt om in en met Vught te praten over integraal accommodatiebeleid. Met het besluit om van de Petruskerk een multifunctionele accommodatie te maken, leek de discussie over het accommodatiebeleid enigszins geluwd maar eigenlijk is er nog niet zo ontzettend veel bereikt. De oproep van de SP is daarom terecht. Er zijn heel veel organisaties en heel veel activiteiten die momenteel in afgeschreven gebouwen plaatsvinden en die geen plek krijgen in de Petruskerk. Nadenken over wat er structureel met die organisaties moet gebeuren, is dus heel terecht. Gaandeweg de discussie veranderde het begrip Integraal Accommodatiebeleid op verzoek van de deskundigen in Samenhangend Accommodatiebeleid en werd duidelijk dat er nog wel meer begrippen waren die verdui delijkt moeten worden. Maar dat is voor een later moment.
Het vergezicht dat de experts voorlegden was vooral: niemand kan in de toekomst kijken, wij ook niet. Dat houdt in dat je accommodaties vooral flexibel moet inrichten met een aantal basisvoorzieningen. Voor sommige doelgroepen veranderen ideeën per jaar, voor andere per maand. Niets mis mee, maar wat lastig om daar je gebouw op in te richten. Dat moet dus makkelijk aangepast kunnen worden. Verder werd er vooral niet over geld gesproken maar over inhoud en waren vooral de experts aan het woord. De aanwezige raadsleden luisterden voornamelijk. De deskundigen gaven zelf aan graag in een gebouw gehuisvest te worden waarbij functies met elkaar gecombineerd kunnen worden die versterkend werken. Geen voordeurdelers maar partners die meer zijn dan de som der delen. De bibliotheek samen met het theater en kunsteducatie zodat er gezamenlijke projecten en thema’s uitgewerkt kunnen worden. Kinderopvang en bejaardentehuizen zodat oud en jong makkelijk met elkaar in contact komen.
Ook werd duidelijk dat een goed gebruikt gebouw vooral vraagt om goed beheer. Er zijn meerdere voorbeelden genoemd van gebouwen die als gevolg van slecht beheer, onderbezet gebleven zijn en daardoor gesloten.
De avond werd besloten met een aantal oproepen en stellingen:
1. Jongeren tussen 12 en 20 jaar vragen om een eigen plek en eigen huisvesting.
2. Bij de ontwikkeling van accommodaties moet het kostenaspect ondergeschikt zijn aan het functionele aspect
3. Wij weten onvoldoende van de groepen die gebruik willen gaan maken van de accommodaties
4. Bepaal goed het ambitieniveau voor Vught
5. Zorg voor goed beheer (dat ook aanwezig is in het gebouw)
6. Het combineren van functies in 1 gebouw maakt kruisbestuivingen erg eenvoudig
7. Zorg ervoor dat accommodaties toegankelijk, makkelijk bereikbaar en in de buurt zijn (dus in de wijk)
8. Grootschaligheid is dodelijk voor sommige vormen van kunst
9. Stimuleer via de accommodaties de onderlinge samenhang, het wijkgevoel (sociale cohesie)
10. Vooral: betrek zo vroeg mogelijk de gebruikers van de gebouwen bij de ontwikkeling ervan.
De bedoeling is dat deze avond met de deskundigen wordt gevolgd door een avond met de vele gebruikers van de sociaal-culturele accommodaties. Daarna zou het samenhangend accommodatiebeleid nu eerst beschreven wordt in een notitie die daarna weer met belanghebbenden en deskundigen besproken zal worden om tenslotte te leiden tot een breed gedragen notitie.
Suzanne van Wiggen