Al deze hele bestuursperiode is de fractie druk bezig met het Vughts historisch erfgoed en het vergroten van historisch bewustzijn. En al diverse malen met succes. In een open brief aan burgemeester Roderick van de Mortel doet Toine van de Ven namens de fractie een nieuwe suggestie.
Roderick van de Mortel
p/a Gemeente Vught
Postbus 10100
5260 GA Vught
Betreft: Verbetering historische bewustwording
Brussel, 30 maart 2009
Geachte burgemeester Van de Mortel, beste Roderick,
Zoals bekend zet de fractie van PvdA-GroenLinks zich al jaren in voor behoud van het Vughts historisch erfgoed en het vergroten van historische bewustwording. In de afgelopen jaren zijn hier mooie resultaten geboekt door de gemeente Vught. Zo kent Vught naast rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten op initiatief van PvdA-GroenLinks ook beeldbepalende panden, is lokale geschiedschrijving onderdeel geworden van het subsidiebeleid en krijgt het Nationaal Monument Kamp Vught tegenwoordig een vaste stimuleringssubsidie. Ook de medewerking die de gemeente verleent aan het publiekelijk zichtbaar houden van de gevonden oude waterput op de Heuvel is een voorbeeld van positief monumentenbeleid.
PvdA-GroenLinks zou aan dit rijtje van goede voorbeelden nog een expliciet voorbeeld willen toevoegen. Veel Vughtse straatnamen hebben een historische betekenis. Zo wordt er gerefereerd aan zeehelden, schilders, voormalig secretarissen en burgemeesters, het koningshuis, heiligen of voormalige gebouwen of gebruiken. Voor vele Vughtenaren – en bezoekers – is dit echter onbekend. Vraagt u zich zo nu en dan ook niet af waar de naam van een bepaalde straat naar verwijst? Het antwoord zal soms terug te vinden zijn in de Vughtse Historische Reeks, maar aangezien daar nog lang niet alle aspecten van de Vughtse geschiedenis in voor komen zal het antwoord daar niet altijd te vinden zijn.
Veel gemeente hebben dit opgelost voor mensen die benieuwd zijn naar de achtergrond van de straatnaam. Op de straatnaambordjes wordt dan niet alleen de straatnaam weergegeven, maar ook de historische achtergrond van de naam. Op deze wijze kan iedereen lezen dat de Lekkerbeetjelaan verwijst naar de Bossche cavalerieluitenant Gerard Abramszoon van Houwelingen met de bijnaam Lekkerbeetje of dat de Van de Pollstraat refereert aan Willem Jan Marie van de Poll, burgemeester van Vught van 1924-1930.
Lijkt het u geen leuk idee om dat ook in Vught voor elkaar te krijgen en op de straatnaambordjes zowel de straatnamen als de historische achtergrond weer te geven? Ik verneem graag uw reactie!
Met vriendelijke groeten,
Namens de fractie van PvdA-GroenLinks,
Toine van de Ven