Onlangs heeft raadslid Floor Bink een ochtend `blind gelopen` bij de Robert Coppes Stichting te Vught. En hoewel het in dit geval wat vreemd klinkt, het was een ware eye opener voor haar te ervaren hoe onze visueel beperkte medemens zijn/haar weg moet zien te vinden.
Ik hoor je wel, maar ik zie je niet
Geen lenzen in, noch bril of make-up op luidde het advies. Al snel bleek waarom. Vrijwel direct na ontvangst door Marcus Boerdijk kreeg ik een soort goggles toegeschoven met daarover heen nog eens een zwarte bril op. Kortom, ik zag echt niets meer.
De ochtend startte met een informatief gesprek over het ontstaan van de stichting. Tijdens dit gesprek viel me al op hoe vreemd het is als je iemand niet kunt aankijken als je met hem praat. En hoe onhandig dat je geen aantekeningen kunt maken.
Na deze inleiding moest ik van allerlei voorwerpen raden wat het was en ze zo nauwkeurig mogelijk omschrijven. Ook kreeg ik diverse soorten broodbeleg te proeven en moest raden wat het was en kreeg ik uitleg over hoe visueel beperkten weten welke munteenheid of welk briefje ze in de handen hebben.
Obstakels
Daarna was het tijd om te gaan lopen. Eerst binnenshuis in de gang, waarbij mij werd geleerd met herkenningspunten te werken en daarna gingen we naar buiten, de stad in.
Gewapend met een blindegeleidestok en gesteund door Marcus gingen we de passage bij het station in ’s-Hertogenbosch verkennen. Roltrap op en dan de witte geribbelde tegels volgen. Op wat kleine botsinkjes tegen reizigers aan na, ging dat best aardig. Maar toen wachtte een wandeling naar het centrum. Dat was pittig en zeer inspannend. De blindegeleidestok heeft me daarbij menigmaal behoed voor botsingen met breeduit op de stoep gestalde fietsen en brommers. Ook uitsteeksels bij winkelpuien, zoals trapjes of de rij bij Jan de Groot vormen een uitdaging als je die niet ziet. Dit geldt ook voor stoepranden, die op een of andere manier hoger leken te zijn.
Hoe staat het met de toegankelijkheid in Vught?
Kortom, een zeer nuttig bestede ochtend (pas tegen 13.00 uur gingen de goggles en bril weer af) waardoor ik, eenmaal in Vught teruggekeerd, met een kritische blik om mij heen ben gaan kijken. En constateer dat er nog best wat mag verbeteren aan de toegankelijkheid in Vught! Ik noem: op de stoep geparkeerde auto’s, kratten van het gescheiden afval en hondenpoep (op de stoep), veelvuldig open- en dichtgaande spoorbomen en openliggende straten op ‘vaste’ routes naar supermarkt of centrum.
Over laatstgenoemd punt wordt de Robert Coppes Stichting wel geïnformeerd overigens, zodat zij zo tijdig als mogelijk nieuwe routes kunnen oefenen met hun cliënten.
Voor ons, als PvdA-GroenLinks, is toegankelijkheid in ieder geval een belangrijk thema waarover wij graag signalen ontvangen als er sprake is van (nieuwe) knelpunten.
Floor Bink