Deze bijeenkomst vond plaats op 5 oktober 2006 in café Het Moleneind. Dit was een vervolg op eerdere bijeenkomsten van deze drie groepen. Aanwezig waren: de bewonerswerkgroep uiteraard, van Ons Bezit (OB) was de projectleider en de bewonersconsulent en van de politiek een afvaardiging van VSA (Suzanne van Wiggen en Ton van der Vossen), GB, CDA SP en VVD. Het geheel stond onder voorzitterschap van de heer Van de Aker van Stichting Welzijn Vught (SWV).
Voor de bijeenkomst kregen we uiteraard een uitnodiging met de nodige onderliggende stukken. Wat in die stukken opviel was vooral de scherpe toon en er ontstond een beeld van vele conflicten tussen de partijen, vooral tussen de bewoners en Ons Bezit.
De bijeenkomst begon met een inleiding door de projectleider van OB. Er wordt gepland in drie fasen.
Fase 1 levert de bebouwing op langs de Molenstraat en de Witte de Withstraat (het huidige gesloopte deel), fase twee het gebied daar direct achter tussen Jan van Speijkstraat en de Witte de Withstraat en fase drie in het restgebied tot aan de Michiel de Ruijterweg.
Het is de bedoeling dat er 78 woningen (waarvan 62 appartementen) in de eerste fase zullen worden gebouwd. In december gaat hopelijk de eerste spade de grond in.
In fase 2 worden vooral de koopwoningen gerealiseerd. De prijs van die woningen zal variëren van 200.000- 300.000 euro. Het is de bedoeling dat is fase een en twee tezamen de volledige toezegging over de sociale woningbouwcomponent wordt gerealiseerd.
De bewoners reageerden redelijk positief, de term “redelijk content†werd gebruikt. Wel wordt uitgesproken dat het contact met OB sterk verbeterd was sinds de nieuwe projectleider er was en het contact niet meer via de directeur liep.
Er is tijdens deze avond ook gevraagd om meer uren ondersteuning van SWV voor de begeleiding van de bewonerswerkgroep. Als gevolg van het conflict dat de huurdersvereniging (belangenbehartiging in geheel Vught) met OB heeft is de vrijwillige ondersteuning van de bewonerswerkgroep gestopt. (Een ingewikkeld verhaal ligt hieronder waar ik hier niet op inga.) De bewoners hebben daar natuurlijk last van. Zowel ondersteuning (agendabeheer, uitnodigingen, notulen etc) als kennis ontberen zij nu, zo menen zij.
Er wordt een vraag gesteld m.b.t. de huursubsidiegrens, de verschillen tussen een- en meerpersoonshuishoudens en de rol die de gemeente daarin heeft. Zonder nu op de details in te kunnen gaan zegt Suzanne toe een en ander uit te zoeken.
Tenslotte komt het probleem van de ontsluiting van de achterzijde van de woningen aan de W.J. van Gendtstraat aan de orde. Een en ander blijkt een probleem dat in de bestemmingsplanprocedure opgepakt dient te worden. Actie van de bewoners zelf is daarin vereist.
Fase 3 wordt nog apart aan de orde gesteld. Bij de start van de procedure die geleid heeft tot de realisering van dit plan spraken de gemeente en OB af dat fase 3 geheel zou worden gerealiseerd met woningbouw. Dat is een lastig verhaal omdat het aanwezige LPG-station bouw binnen een straal van 100 meter verbiedt, de vuurwerkhandel in de weg zit en het voormalige JEEP-terrein huisvest een 8-tal bedrijven en daar zal nog veel geïnvesteerd moeten worden om bouw daar mogelijk te maken. De bewoners deden een hartstochtelijke oproep om fase 3 ook inderdaad te realiseren. Dat maakt de wijk af, naar hun oordeel.
Ton geeft aan dat de LPG op termijn geen probleem meer zal zijn omdat landelijk beleid zorg draagt voor de verwijdering van deze stations uit woonwijken. De overige problemen bestaan natuurlijk wel. OB geeft aan dat vooral de verwerving van het voormalig JEEP-terrein op (financiële) problemen zal stuiten. Een marktconforme prijs voor dit terrein zal nooit kunnen leiden tot aanvaardbare huurprijzen in dat gebied.
De politiek reageert daarop dat er een afspraak tussen gemeente en OB bestaat en dat er nu geen reden is om daarvan af te wijken. Dus: fase 3 dient te worden gerealiseerd..
Tenslotte komt de relatie SWV – bewoners en de uitbreiding van uren ten behoeve van de bewonerswerkgroep wederom aan de orde. OB geeft aan dat zij al voor een “belangrijk aantal uren†de Woonbond inhuren als ondersteuning voor de werkgroep.
Bij de politiek bestaat begrip voor de vraag van de bewoners maar er wordt aangegeven dat de SWV aan zet is als er meer uren gevraagd worden. Mocht een uitbreiding van de noodzakelijke financiering noodzaak zijn dan dient SWV zich tot de gemeente te richten. Dan zal een en ander bezien worden.
Met de afspraak dat deze bijeenkomst over een half jaar wordt vervolgd, werd de bijeenkomst beëindigd.
Het meest opvallende van de bijeenkomt voor ons was wel dat de sfeer uiteindelijk prima te noemen was. Van de conflicten die uit de stukken, die aan het begin van dit verhaal genoemd werden, was nauwelijks iets te merken.
Zorg is er wel over de prijzen van de koopwoningen. Ze vallen nog steeds onder de termen van sociale koop maar zitten met de prijs wel aan de top van die categorie. Erg bereikbaar voor de huidige bewoners worden deze woningen daarmee niet.
Ton van der Vossen & Suzanne van Wiggen