In de commissievergadering van 5 oktober werd de memo ‘beleidsnotitie vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing’ besproken. In dit verband wordt telkens de term ‘VAB-beleid’ gebruikt.
Uitgangspunten voor beleid
Dit memo werd ter opiniëring met de raad besproken. Dit betekende dat we alvast input mochten leveren op de uitgangspunten die tot het VAB-beleid moeten leiden. Het college stelt hierbij een gebiedsgerichte aanpak voor waarbij het buitengebied van de gemeente in 5 gebieden wordt opgedeeld. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen uitdagingen. En niet in elke gebied is evenveel mogelijk voor wat betreft VAB. Wij kunnen ons vinden in deze voorgestelde verdeling van het buitengebied. Tevens kunnen wij ons vinden in het uitgangspunt dat een initiatiefnemer meer mogelijkheden met zijn VAB-initiatief kan verdienen (zoals het stuk het zelf noemt). Dit door aan te tonen dat er een substantiële bijdrage wordt geleverd in het hele plan aan de uitdagingen die een gebied kent en het toegevoegde waarde heeft voor de omgeving. Wat ons betreft wordt daarin niet alleen de VAB maar ook de VAG betrokken (vrijkomende agrarische gronden).
Transformatieopgave centraal
Voor ons staat namelijk de transformatieopgave in ons buitengebied centraal. Hoe zorgen we voor meer biodiversiteit, minder watergebruik en een betere mileuwaarde? Dat zijn de vragen die wat ons betreft leidend zijn bij de beoordeling van een ontwikkeling in het buitengebied. Het college zet in op maatwerk bij de beoordeling van een VAB initiatief. Met circa 80 agrariërs in onze gemeente is dat een logisch en haalbaar streven. Met dit maatwerk moet het mogelijk zijn dat geen enkele stoppende agrariër tussen de wal en het schip valt. Maar wij zijn duidelijk in onze oproep aan het college. Het buitengebied en de natuur die om onze dorpen ligt staat onder druk. Betrek herbestemming van gronden bij de herbestemming van de VAB-locatie en zet in op de aanwas van natuur. Bijvoorbeeld door bossen aan te planten (waarvoor overigens een bijzonder gulle provinciale subsidie bestaat). Wij blijven het geheel nauwlettend volgen.