Op 7 november nam de gemeenteraad de begroting 2020 met een grote meerderheid aan. Alleen de eenpersoonsfractie van het CDA stemde tegen de begroting. Toch riep de begroting forse kritiek op met name bij de oppositiepartijen. “De slechtste begroting ooit” werd zelfs gezegd. Zouden er tegenvoorstellen komen met allerlei bezuinigingsmaatregelen? Of zou het met een sisser aflopen?
Meer dan cijfers alleen
Het vaststellen van de begroting is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. Middels de begroting presenteert het college wat de plannen voor de toekomst zijn en de diverse politieke partijen brengen hun wensen in die al dan niet een vertaling krijgen in de begroting. Dit jaar bleek de behandeling voor de meeste partijen echter vooral een financieel ding. Echter niet voor onze fractie, al tijdens de commissievergadering hebben wij gekozen voor het naar voren brengen van onze inhoudelijke wensen voor dit laatste jaar vóór de samenvoeging met Helvoirt.
Doen verdiept spoor en N65 Vught de financiële das om ?
Als gevolg van de besluitvorming in de raad over het spoor en de N65 steekt Vught zich stevig in de schulden. De totale kosten van deze grote projecten bedragen zo’n 750 miljoen euro waarvan Vught er 55 miljoen voor haar rekening neemt.
Zoals aangegeven in de pers is dit € 2200 per inwoner van Vught. Dat klinkt gigantisch en dat is het ook. Wat het geheel wel wat nuanceert is dat het bedrag gefinancierd wordt in de komende 30 jaar. Per jaar zijn we dan ongeveer € 115 per inwoner kwijt. Dat is veel geld maar daar krijgt de Vughtenaar ook iets voor terug: bijvoorbeeld een beter woongenot voor de aanwonenden van spoor en N65, geen doorsnijding van het dorp met metershoge geluidswallen, verkeersveiligheid en verbetering van de oversteekbaarheid van het spoor en de N65. Tot een poos geleden was de raad daar nog unaniem voor. Met de verbetering van de plannen voor de N65 haakten het CDA en SP af vanwege de toename van de kosten. PvdA-GroenLinks was en blijft een grote voorstander van het project ondanks de hoge kosten.
Voor de oppositie was het aangaan van de schulden reden om nogal grote woorden te gebruiken. “De slechtste begroting ooit!” was de uitspraak van D66.
De gehele raad wist natuurlijk dat de 55 miljoen niet zo maar uit de achterzak van de wethouder financiën kon komen. Vught steekt zich in de schulden maar kan de lasten van die investering dragen. Dat kan vooral omdat er in het verleden al driftig gespaard is.
Wel zorgen, geen paniek
Voor onze fractie stond buiten kijf dat wij tevreden zijn met de, ook voor de komende 4 jaar, sluitende begroting, Wat ons betreft een compliment voor het college. De grote investeringen beperken wel de mogelijkheden voor de toekomst en het is zeker verstandig om te kijken waar nog ruimte zit in de begroting.
Wij steunen de keuze van het college de komende drie jaar één miljoen minder te sparen, en in plaats daarvan twee miljoen uit de reserves te halen. En ja, er zijn zeker financiële zorgen, maar de situatie is ook weer niet zo rampzalig als met name door de oppositiepartijen wordt voorgespiegeld. Bovendien vindt PvdA-GroenLinks dat we ook de komst van Helvoirt erbij moeten betrekken. Die zal namelijk tot gevolg hebben dat de begroting 2021 een beleidsarme begroting zal zijn. En in dat licht vinden wij het niet gepast om bij de kadernota al te sturen op of te besluiten tot forse bezuinigingen.
Tiny Houses in Vught?
Onze ambitie voor het komende jaar is concrete stappen te zetten op het gebied van wonen en duurzaamheid. De grote druk op de woningmarkt in Vught: het blijft een uitdaging om voor alle doelgroepen voor betaalbare woningen te zorgen.
De fractie had in haar bijdrage in de commissie al aangekondigd om een speerpunt te maken van de ontwikkeling van het terrein van Voorburg door Reinier van Arkel. Deze instelling is eigenaar van dit terrein en wil op een groot gedeelte van het terrein bedrijvigheid en wonen opnemen en zodoende er een inclusieve nieuwe wijk van Vught van gaan maken. Dat is een grote kans voor Vught en zou een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de woningnood in Vught. In het coalitieakkoord is opgenomen dat er in dat kader ook ruimte zou komen voor alternatieve woonvormen zoals Tiny Houses voor starters en mensen die tijdelijk vanwege een scheiding bijvoorbeeld een woning nodig hebben.
Ook de fractie van Gemeentebelangen schaarde zich achter de oproep om vaart te maken met het totale plan en om die maatregelen te nemen dat het gedeelte van Voorburg waar Tiny Houses gaan komen, versneld kan worden gerealiseerd zodat deze er eind volgend jaar ook daadwerkelijk staan. Er zijn diverse voorbeelden waar deze vorm van wonen op zeer korte termijn is gerealiseerd en in een grote behoefte voorziet.
Het College zegde toe om zich hiervoor in te gaan zetten en dat in het overleg met Reinier van Arkel te gaan aankaarten. Na die toezegging hebben GB en PvdA-GL de motie aangehouden en zullen daarmee bij die toezegging ook de vinger aan de pols houden.
Aandacht voor milieu en iedereen profiteert mee
In het kader van de akkoorden van Parijs –CO2 en zo, weet je nog?- is door de regering bepaald dat er regionaal energieplannen gemaakt moeten worden. De te behalen besparingen zijn bepaald en aan de regio de vraag hoe die besparing gehaald kan worden. Een van de zaken die daarnaast gedaan moeten worden is het omvormen van energieopwekking van “fossiel” naar duurzaam. Waar het dan vooral om gaat is de vraag waar we zonnepanelen en windmolens kwijt kunnen. Voor die nieuwe vormen is er op rijksniveau veel geld beschikbaar dat o.a. in de vorm van subsidie wordt besteed. Wat ideaal zou zijn is dat die opwekking niet alleen overlast geeft (zonnepanelen in de wei zijn niet direct mooi, windmolens geven horizonvervuiling), maar dat de opbrengst van die energieopwekking niet gaat naar de grote energiebedrijven maar de lokale gemeenschap ten goede komt. Een motie waarin het college gevraagd wordt die mogelijkheid voortvarend te onderzoeken werd raadsbreed aangenomen. Wij zijn in elk geval blij met die aandacht voor het milieu en de mogelijkheden om daar lokaal je voordeel mee te doen.
Ook diende onze fractie een motie in met als doel de papierverspilling in Vught te verminderen; deze haalde het helaas niet. Waarmee niet gezegd is dat dit onderwerp voor ons van tafel is. Meer weten over dit voorstel? klik dan hier
Financiële plaatje
Aangaande de financiën: na veel wikken en wegen besloot onze fractie tot steun aan een motie waarin het college werd gevraagd een kadernota op te stellen met een sluitende meerjarenbegroting en een op termijn stijgende solvabiliteit en dalende schuldquote. Dat gaat in de komende maanden gebeuren. In het voorjaar zal een analyse van het bestaande beleid gemaakt worden en worden bezien of en waar het anders kan. Dat moet leiden tot een wat ruimer zittend financieel jasje bij de begroting van 2021. En daar is niets mis mee, vindt ook onze fractie.
’t Liep met een sisser af !
Tenslotte nog dit. Het is een beetje traditie dat partijen niet tegen een begroting stemmen behalve als er zaken in staan die echt voor de partij onaanvaardbaar zijn. Het CDA vond dat blijkbaar en daar verbaasden wij ons over. Zo ook over het feit dat er vóór gestemd werd door D66 die sprak over “de slechtste begroting ooit”. Op zich fijn dat D66 en ook de SP instemden, maar het zou toch fijner zijn de gekozen terminologie voortaan beter aan te laten sluiten bij wat men er blijkbaar echt van vindt. Al met al een goede score dus voor “onze” wethouder Toine van de Ven.