“In 2020 geen voedselbank meer in Vught”, zo kopte het Klaverblad. Dit was één van de ambities die ik namens onze fractie naar voren bracht in de opiniërende discussie over armoede. Een discussie die door ons was geagendeerd, omdat PvdA-GroenLinks vindt dat de gemeente meer regie moet nemen op het gebied van armoedebestrijding en niet moet blijven hangen in allerlei onderzoeken en experimenten. Duidelijke doelen formuleren en tussentijds meten hoe we er voor staan. Maar vooral: aan de slag!
Gebrek aan meetbaarheid en ambitie
Onze fractie legde de commissieleden onder andere de vraag voor of we niet eens kritisch moeten kijken of het huidige aanbod en de huidige uitvoeringsstructuur wel de beste en meest effectieve zijn. Ook misten wij in de raadsinformatiebrief (RIB) over de intensivering van armoedebeleid meetbare doelstellingen en eigenlijk ook een stukje ambitie. De in de RIB genoemde voornemens en acties zijn vooral aanbodgericht, maar het zou volgens ons beter zijn actie te ondernemen vanuit de hulpvraag. Als je goed in beeld hebt waar de behoefte ligt, dan kun je gerichter (en dus efficiënter) handelen en zo ook nog eens maatwerk per inwoner/gezin bieden. Want een kind is met andere middelen geholpen dan de zzp’er die langdurig zonder opdrachten zit. Of dan de huizenbezitter(s) die na bijvoorbeeld ontslag of scheiding met een te hoge hypotheek zit.
Verder kijken dan je neus lang is
Uit de gesprekken die ik met professionals uit het werkveld heb gevoerd, kwam onder andere ook naar voren dat inwoners die in armoede leven zich niet altijd even positief voelen bejegend en dat organisaties soms teveel met zichzelf (profileren) bezig zijn in plaats van zich 100% te richten op degene die om hulp vraagt. En dat er meer verbindingen kunnen worden gelegd rondom de persoon/gezin die om hulp vraagt. Als iemand zich meldt met een hulpvraag, niet alleen die vraag gaan oplossen. Nee, verder denken en meedenken over waar die persoon/gezin mogelijk nog meer tegenaan loopt en bij geholpen kan worden.
Je kiest niet voor armoede
Tijdens de discussie in de commissie bleek dat armoede(bestrijding) door alle fracties van belang wordt geacht. Al verschilt het beeld van armoede en de urgentie tot het nu benoemen van een paar échte concrete doelen wel. De VVD durfde zelfs te opperen dat inwoners die arm zijn gewoon niet goed met geld kunnen omgaan, maar zei wel “van harte” op mijn vraag om bijval het huidige convenant tussen woningbouwvereniging en gemeente m.b.t. huurachterstand, energierekeningen etc. uit te bouwen. De meerderheid van de fracties was overigens van mening dat er in de genoemde Raadsinformatiebrief voldoende plannen staan en dat de gemeente zo haar regierol laat zien. Er werd bijvoorbeeld geopperd dat het misschien beter was de uitrol van deze plannen af te wachten en dan pas een ijkmoment te pakken.
Voorkomen is beter dan genezen
De fractie van PvdA-GroenLinks vindt echter dat we niet weer moeten afwachten hoe het dit jaar loopt en dat armoedebestrijding een dusdanige prioriteit moet krijgen dat alle (eerstelijns) hulpverleners zo snel als mogelijk de ‘know how’ hebben of geleerd krijgen om armoede te signaleren en het bespreekbaar te (laten) maken. Zo laat je als gemeente zien dat je armoedebestrijding als topprioriteit ziet en kun je door stevig in te zetten op preventie en vroeg signalering verdere armoede wellicht voorkomen.
Geen woorden maar daden
Tijdens de commissie bleek weliswaar dat de neuzen dezelfde kant op staan, maar dat niet alle fracties overtuigd zijn dat er al voor eind 2015 meer actie moet komen. Ook wethouder Heijboer is van goede wil, maar vroeg ons een en ander af te wachten. Alhoewel onze fractie snapt dat er niet van de ene op de andere dag iets kan veranderen, zijn we niet van plan tot eind 2015 af te wachten.
PvdA-GroenLinks neemt dan ook graag het voortouw om op korte termijn met andere fracties rond de tafel te gaan zitten om wethouder Heijboer vast enkele snel uit te voeren plannen mee te geven.
Floor Bink
1 reactie