Sinds 1 januari 2017 wordt de grijze container nog maar één keer per maand geleegd en sindsdien wordt er al beter afval gescheiden in de gemeente Vught. Toch is nog steeds 35% van al het restafval eigenlijk GFT dat thuishoort in de groene container. Dit is een behoorlijk percentage en PvdA-GroenLinks vindt dat dit percentage flink omlaag kan en moet.
Is het duidelijk voor inwoners van Vught hoe het afval in deze gemeente gescheiden hoort te worden?
Wij hebben tijdens de commissie voor bestuur & samenleving op 6 december jl. de gemeente gevraagd om goed te blijven communiceren met haar inwoners, zo ook rondom het onderwerp afval scheiden. Zo staat er bijvoorbeeld op de zakken voor plasticafval aangegeven wat hier niet in mag, maar deze informatie komt niet overeen met de informatie op de site van de gemeente. Op de zak staat namelijk dat drinkkartons niet in de zakken mogen, maar op de site staat dat dit wel mag. Dit kan onduidelijkheid oproepen. Zo is er meer afval waarvan men twijfelt waar je het weggooit, denk aan: lege chipszakken, een leeg blik, netje van de mandarijnen, bakpapier etc. Op de site staat een duidelijk schema over het afval scheiden in Vught, maar als je eenmaal met je afval voor de containers en vuilniszakken staat en er is twijfel, dan wordt er toch gauw een gok genomen in plaats van het nog eens te checken op het internet.
Onze ideeën over hoe dit anders kan
Wij denken dat de gemeente haar inwoners extra kan stimuleren op het gebied van het op de juiste manier scheiden van afval. Hierbij hebben wij tijdens de commissie de volgende mogelijke ideeën gegeven:
• Zorgen voor plasticafvalzakken waar kloppende informatie op staat;
• Een wikkel maken (net zoals bij vuilniszakken die je in de winkel koopt) voor de zakken voor plasticafval waarop beschreven staat wat er in die zakken mag;
• Containerstickers waarop staat wat in welke container weggegooid mag worden;
• Om de zoveel tijd een overzichtsschema plaatsen in het Klaverblad over afval scheiden.
En waarschijnlijk zijn er nog veel meer creatieve manieren waarmee het afval scheiden een stuk gemakkelijker wordt voor de Vughtse inwoners. Wethouder Van de Ven heeft hierbij toegezegd dat hij gaat kijken naar deze en mogelijk andere ideeën om het afval scheiden makkelijker te maken.
Afval bij de milieustraat
Daarnaast zouden wij ook de inwoners van Vught de mogelijkheid willen geven om in uiterste gevallen hun afval te kunnen deponeren bij de milieustraat voor een hoger tarief. Veel mensen zullen zich herkennen in het feit dat je na een feestje meer afval hebt dan anders en dit niet meer in de container kwijt kan. Of je bent om wat voor reden dan ook een keer niet in staat geweest om de container aan de straat te zetten. Wij willen inwoners van de gemeente Vught graag een mogelijkheid geven om op een juiste manier van dit extra afval af te komen, in plaats van dit afval in de verkeerde container te stoppen, of vervelender nog, dit afval in het milieu achter te laten. Tijdens de commissie kreeg dit punt bijval van meerdere fracties. Alleen legde wethouder Van de Ven uit dat dit vraagt om een verdere uitwerking omdat de kosten voor het afval achterlaten bij de milieustraat per kilo worden afgerekend, en dit systeem niet werkt voor extra restafval dat er dan gedeponeerd wordt. Nog even afwachten of dit daadwerkelijk mogelijk wordt dus.