In de commissievergadering van 5 maart was de grondpolitiek van de gemeente Vught aan de orde. De raad werd gevraagd om een opinie te geven over het stuk dat het college voorlegde.
De grondpolitiek gaat over de vraag of de gemeente zelf aan de lat staat voor grondverkoop en exploitatie, welke instrumenten zij daarvoor heeft en welke grondprijzen worden berekend en hoe deze prijzen worden vastgesteld.
Grondpolitiek als instrument voor ruimtelijke ordening
Dat is op zich al interessante kost. De wat oudere lezer herinnert zich wellicht nog het feit dat het kabinet Den Uyl ooit over dit onderwerp viel. Gemeentelijk is dat iets minder spannend: rijksregels maken in belangrijke mate uit wat het speelveld is. Echter: grondpolitiek is wel van belang omdat dit het instrument is om de ruimtelijke ordening mede vorm te geven. Waar vind je dat er gebouwd mag worden? Welke soort woningen -duur, goedkoop, koop, huur- wil je? Natuurlijk gaan daar meer beleidsvelden over maar grondpolitiek is er wel één van.
Als het over de inhoud gaat zijn we eigenlijk best tevreden over de systematiek die voorgesteld wordt. Er is ruimte in het beleid om verschillende doelen te bereiken en die flexibiliteit wil je ook.
Handig om met verschillende grondprijzen te werken
Een punt is voor ons wel een vraag en dat gaat over de manier hoe de grondprijs wordt vastgesteld. Zonder u hier met de techniek te vermoeien kun je je voorstellen dat het handig is om met verschillende grondprijzen te werken. Als je graag goedkope huur realiseert -en dat willen we- dan helpt een lage grondprijs. Het CDA stelde voor om te onderzoeken of een “situationele grondprijsberekening” (klinkt mooi!) een mogelijkheid zou zijn. Maak dus de grondprijs mede afhankelijk van het soort gebruik dat er op gaat plaatsvinden. Wij hebben die oproep gesteund.
Nu of straks na de samenvoeging met Helvoirt
Er is wel nog iets bijzonders aan de hand. Zoals bekend komt Helvoirt straks bij Vught en dat levert grofweg een verdubbeling op van het grondoppervlak van Vught. Om nu een nieuw beleid vast te stellen zonder de Helvoirtenaren daar invloed op te laten uitoefenen voelt niet goed. Het huidige beleid is 16 jaar geleden opgesteld en dus aan actualisatie toe maar de vraag is wel of dat argument voldoende is om net nu dit beleidsveld aan te pakken. Het college wil graag door; ook de accountant heeft een opmerking gemaakt dat actualisatie nodig is. Op zich snap ik dat maar toch…. het voelt beter om dit nog een half jaar uit te stellen. Na 16 jaar kan dat er ook nog wel bij.
Enfin, we gaan zien wat er met de opmerkingen uit de raad gebeurt als er een definitief voorstel naar de raad komt.