De fractie van PvdA-GroenLinks heeft het initiatief genomen om te komen tot een nieuw beleid in Vught voor gezondheidspreventie onder jongeren en volwassenen en daarbij vooral aandacht te hebben voor mensen met een laag inkomen.
Aanleiding daarvoor is de recente analyse van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over gezondheidsverschillen in Nederland. Daaruit blijkt dat sociaaleconomische factoren leiden tot een zeer fors gezondheidsverschil tussen groepen burgers. Hoger opgeleide mensen leven gemiddeld zes jaar langer dan lager opgeleide mensen. Hoger opgeleiden leven gemiddeld 14 à 15 jaar langer dan lager opgeleiden.
Sinds de introductie van preventiebeleid in de gezondheidszorg eind jaren tachtig is de gemiddelde levensverwachting van alle Nederlanders gemiddeld flink omhoog gegaan, maar de gezondheidsverschillen tussen de sociale lagen in de bevolking zijn gebleven en op sommige gebieden zelfs groter geworden.
Uit gegevens van de GGD (2016) blijkt dat in Vught 12% van de inwoners een laag inkomen heeft, 20% heeft moeite met het vragen van hulp bij het bevorderen van de eigen gezondheid en 15% van de Vughtse volwassenen ziet af van een bezoek aan de (tand)arts vanwege de kosten. Van de jongeren geeft 29% aan onlangs ‘binge drinker’ te zijn geweest tegen 23% in de rest van de regio. Van de Vughtse volwassenen rookt 23% en heeft 48% overgewicht, waarvan 11% kampt met obesitas.
Onze fractie heeft het College gevraagd, in overleg met organisaties als de GGD, Welzijn Vught, zorginstellingen, de WSD en de werkgroep Armoedebeleid, de mogelijkheden te verkennen om gericht op de doelgroep van Vughtenaren met een laag inkomen een nieuw aanbod van preventieve voorlichting en ondersteuning bij een gezond leven te ontwikkelen. Tevens hebben wij het College gevraagd een nieuw lange termijn preventiebeleid voor alle inwoners op te stellen conform de aanbevelingen van de WRR.