PvdA-GroenLinks is een voorstander van de 36 zorgwoningen die Vughterstede wil bouwen aan de Merpatistraat. Toch stemde de fractie in de raadsvergadering van 14 december 2017 tegen het bestemmingsplan dat dit mogelijk zou maken. Vanwege de verkeerde inspraakprocedure én de foute koppeling aan 100 andere woningen op het voormalige terrein van de Zusters JMJ.
Voor het bestemmingsplan Merpatistraat
Op zich was de fractie wel een voorstander van het bestemmingsplan Vughterstede, locatie Merpatistraat. De beoogde 36 zorgwoningen aan de Merpatistraat, achter het woonzorgcentrum Theresia, ziet PvdA-GroenLinks graag ontwikkeld worden. Maar in het raadsvoorstel werd dit gekoppeld aan de visie “Theresiapark”.
Maar tegen koppeling aan visie “Theresiapark”
Deze visie gaat over de ontwikkeling op het voormalige terrein van de Zusters JMJ, waar 100 woningen gebouwd mogen worden. De provincie had gevraagd om bij een ontwikkeling op de locatie Merpatistraat ook inzicht te geven in de totale ontwikkeling van het gebied. Dus ook het achterliggende landgoed. PvdA-GroenLinks heeft echter moeite met deze koppeling én dan vooral de wijze waarop dit is uitgevoerd.
Inspraak moet beter!
Het bestemmingsplan heet “Vughterstede, locatie Merpatistraat”, maar gaat over een veel groter plangebied door de koppeling aan de visie “Theresiapark”. Dat het netjes ter inzage heeft gelegen is dan onvoldoende. Het is zeer de vraag of inwoners en belanghebbenden zich voldoende hebben kunnen realiseren dat dit het moment was om iets te vinden van ontwikkelingen op het voormalig terrein van de Zusters JMJ. Bovendien wil PvdA-GroenLinks dat inwoners actiever worden betrokken bij het opstellen van een visie, in plaats van er achteraf op inspreken. Zelfs coalitiepartij VVD gaf aan grote moeite te hebben met de verwarrende naam van het plan.
Woningen wel of niet naar voren halen?
Verder speelt voor de fractie sterk mee dat het college weigert inzicht te geven in de bouwplanning voor Vught. Ondanks meerdere verzoeken van de fractie om een jaarlijks overzicht te leveren (zoals ook is afgesproken!), wil het college dit pas in 2019 weer aanleveren. Terwijl er verstopt in het raadsvoorstel wel wordt gesproken over de mogelijkheid om deze 100 woningen eerder te realiseren. Dan wil PvdA-GroenLinks dit afwegen tegen alle bouwprojecten én inspraak in de soort woningen (prijsklasse en segment).
Amendement: koppeling loslaten
Samen met het CDA diende de fractie daarom een amendement in om de koppeling tussen het bestemmingsplan en de visie los te laten. Het plan met 36 zorgwoningen zou dan door kunnen gaan, terwijl er tijd zou zijn om nogmaals goed naar de visie en de gevolgen daarvan te kijken. Dat zou ook ruimte bieden om omwonenden daar nog een rol in te geven.
Tegen het voorstel
Het amendement werd echter weggestemd door coalitiepartijen Gemeentebelangen, VVD en D66. Deels omdat ze de knelpunten niet (willen) zien, deels omdat ze zich laten gijzelen door een mogelijke negatieve aantekening van de provincie zonder de visie. PvdA-GroenLinks wil zich niet laten gijzelen door de provincie (dat kennen we ook nog van het bestemmingsplan Ruimte voor Ruimte), maar een eigen afweging en keuze kunnen maken. Helaas heeft de fractie daarom tegen het voorstel moeten stemmen. Niet tegen de 36 zorgwoningen, maar wel tegen de ongewenste koppeling aan de visie.
Toine van de Ven