De samenleving, dat zijn wij!
De coronacrisis in 2020 leert ons dat we elkaar in onze samenleving heel hard nodig hebben. Individualisme en marktdenken schieten tekort als het menens wordt. PvdA-GroenLinks denkt vanuit het algemeen belang: ‘wij i.p.v. ik’. Met bijzondere aandacht voor inwoners die hun eigen belangen minder goed kunnen verwoorden of behartigen. Daarbij past een sterke lokale overheid die er is voor álle inwoners.
Een betere gemeente
PvdA-GroenLinks kiest principieel voor de ‘samen’-leving. Worden WIJ als samenleving er beter van? En ‘beter’ is: gezonder, veiliger, mooier, eerlijker. Samen is meer dan slechts de optelsom van individuele belangen. Het voordeel voor de één, kan het nadeel voor de ander zijn. PvdA-GroenLinks wil deze keerzijde zien én begrijpen. Niet alleen het recht van de hardste roepers of van de dikste portemonnees telt. De gemeente dient verschillende belangen te wegen en recht te doen aan minderheden en maatschappelijke verschillen. Door te luisteren naar betrokkenen. En als die niet uit zichzelf komen, dan zoekt PvdA-GroenLinks diegenen op.
Nog te vaak wordt de gemeente ervaren als hindermacht. Dat is de gemeente soms ook. Tegelijkertijd wordt ‘geen gelijk krijgen’ vaak vertaald als ‘niet gehoord worden’. Waar tegengestelde belangen zijn, zijn er altijd mensen die niet (geheel) hun zin krijgen. De gemeente moet inwoners betrekken bij het maken van keuzes, deze toelichten en hierover met inwoners in gesprek gaan. PvdA-GroenLinks kiest voor een bestuur dat dilemma’s deelt i.p.v. alleen besluiten verdedigt. Zoeken naar draagvlak betekent vroegtijdig het gesprek aangaan en ook je eigen tegenspel creëren. En dus niet pas achteraf in de formele inspraak- en bezwarenprocedure.
In de Vughtse gemeenteraad weegt de tegenstelling coalitie-oppositie vaak zwaarder dan zoeken naar overeenstemming op inhoud. PvdA-GroenLinks streeft naar meer ‘gelegenheidscoalities’, waarbij alle raadsfracties het college kritisch volgen en bevragen. Een nieuw coalitieakkoord en flexibeler vergadersysteem moeten dat bevorderen.
Van inwoners wordt de laatste jaren steeds meer zelfstandigheid gevraagd. Niet iedereen is daartoe in staat. PvdA-GroenLinks wil de minder mondige, praktisch opgeleide of minder welvarende inwoners steunen. In gesprekken, met goede uitleg en hulp. Wie ondersteuning nodig heeft, moet die kunnen krijgen, ook als je de weg niet goed weet.
Onze inzet voor een betere gemeente:
• Altijd het algemeen belang boven het individueel belang stellen, maar met oog voor de opvattingen van de minderheid.
• Eerdere en frequentere communicatie over belangrijke ontwikkelingen.
• Nieuw coalitieakkoord met ruimte voor gelegenheidscoalities.
• Nieuw vergadersysteem voor de raad met meer flexibiliteit en ruimte voor contact met meedenkende inwoners.
• Zichtbare en bereikbare gemeenteraad met foto’s bij ingang gemeentekantoor en @raadvught.nl mailadressen.
• Terughoudendheid met betrekking tot uitbreiding van regionale samenwerkingsverbanden, eerder bestaande verbanden verbeteren.
• De lokale, Brabantse, Nederlandse én Europese vlag bij het gemeentekantoor.
• Spreekuur en/of gemeenteloket in het HelvoirThuis.
Meer samenspel met inwoners
In Vught, Helvoirt en Cromvoirt zit veel kennis en kunde. De gemeente kan hiervan veel vaker gebruik maken door dilemma’s te delen. PvdA-GroenLinks wil niet werken vanuit wantrouwen, maar juist een nieuwe relatie met inwoners opbouwen en versterken. Burgerparticipatie moet een constant proces zijn i.p.v. een formaliteit bij elk los project.
Niet alleen de gemeente bepaalt wanneer inwoners gehoord worden, maar ook inwoners zelf. De gemeente moet transparant zijn over datgene waarmee ze bezig is, zodat belangstellenden kunnen aangeven betrokken te willen worden. Burgerparticipatie moet zich ontwikkelen van ‘zenden’ naar ‘brengen en halen’. Bijvoorbeeld met peilingen zoals die van Plein Helvoirt.
PvdA-GroenLinks wil verder gaan dan slechts raadplegen van of advies vragen aan inwoners. Wij streven naar coproductie met inwoners en meebeslissen door inwoners. Bij gebrek aan overeenstemming kiest de gemeenteraad.
Onze inzet voor meer samenspel met inwoners:
• Samenwerken met alle vormen van georganiseerde bewonersgroepen op straat, buurt en dorpsniveau.
• (Digitaal) burgerpanel oprichten om inwoners te raadplegen.
• Nieuwe ontwikkelingen delen zodat inwoners erbij betrokken kunnen worden.
• Bij ruimtelijke ontwikkelingen eerst een buurtdialoog organiseren.
• Bij grote plannen een openbare raadpleging in een vroeg stadium organiseren. Zeker als ideeën afwijken van de omgevingsvisie.
• Ambtenaren scholen in vroegtijdige betrokkenheid van inwoners.
• Budgetten beschikbaar stellen voor aanpassingen van de eigen buurt, samen met een wijkmanager.
• ‘Right to challenge’ – recht om taak van overheid over te nemen – toekennen als inwoners denken dat het anders, beter of goedkoper kan.
Een samenleving voor iedereen
De gemeente Vught heeft inwoners van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, herkomst, geloofsovertuiging en seksuele geaardheid. PvdA-GroenLinks juicht deze diversiteit van harte toe. Wij willen dat iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt en in staat is om optimaal deel te nemen aan de samenleving.
In 2019 is een start gemaakt met een lange termijn Lokale Inclusie Agenda op basis van het VN verdrag voor mensen met een beperking. Deze agenda zal de komende periode met voortvarendheid worden voortgezet en uitgebreid.
PvdA-GroenLinks wil barrières wegnemen. Blindengeleidelijnen op straat, toegang voor rolstoelen en rollators, minder obstakels op de stoep, zichtsignalen voor slechthorenden, grafisch design voor kleurenblinden, begrijpelijke taal voor laaggeletterden etc. Maar ook de toegang tot opleidingen en de arbeidsmarkt. Dit is géén eenmalige actie, maar vraagt constante aandacht en bewustwording.
PvdA-GroenLinks vindt dat de gemeente discriminatie actief moet bestrijden. Niet alleen om aan de wettelijke taak te voldoen. De gemeente moet het ook actief uitdragen, bijvoorbeeld met symbolische handelingen als het hijsen van de regenboogvlag. Racisme, homohaat en discriminatie in woord en daad moet de gemeente direct (laten) aanpakken.
Onze inzet voor een samenleving voor iedereen:
• Voortzetten en uitbreiden Lokale Inclusie Agenda op basis van VN-verdrag.
• Websites en brieven opstellen in voor alle inwoners in begrijpelijke taal.
• Bij alle openbare plekken aandacht aan toegankelijkheid besteden.
• Meer toiletten in de openbare ruimte realiseren en gebruik “Hoge nood app” stimuleren.
• Lokaal fonds voor kleine toegankelijkheidsmaatregelen instellen.
• Direct ingrijpen bij uitingen van discriminatie.
Een veilige samenleving
Om actief deel te nemen aan de samenleving, moet iedereen zich veilig voelen. Veiligheid gaat verder dan alleen de beschikbaarheid van brandweer, politie of ambulance. Ook sociale veiligheid is belangrijk. Denk aan groene, opgeruimde en veilige buurten. PvdA-GroenLinks wil dat kleine ergernissen snel worden opgelost en hufterig gedrag op straat wordt aangepakt. Denk aan hondenpoep, fout parkeren, afvaldumping, zwerfvuil en asociaal gedrag. PvdA-GroenLinks wil hiervoor voldoende toezicht van BOA’s hebben.
Veiligheid komt ook door goede zorg en toezicht in de buurt. Steeds meer ouderen, mensen met zorgbehoefte en mensen met een psychische aandoening wonen zelfstandig of begeleid in de wijken. Dit vraagt vooral ambulante zorg en wijk-GGD-ers die snel ingezet worden, mede om daarmee de politie te ontlasten.
Onze inzet voor een veilige samenleving:
• Voortzetten van buurtbezoeken van welzijnswerk, woningcorporatie, politie en gemeente om samen met inwoners ergernissen te bespreken.
• Buurtbemiddeling vroegtijdig inzetten.
• Brandweerzorg dichtbij en krachtig op basis van vrijwilligheid blijven organiseren.
• Voldoende BOA’s inzetten om ergernissen en overlast aan te pakken.
• Afspraken maken met zorginstellingen, GGD en politie over aanpak verwarde mensen.
Kijk hier voor de andere hoofdstukken van ons verkiezingsprogramma.